Mezőföld

2009.06.11. 02:29

Mennyi adható segélyezésben?

Sárbogárd - A szociális ellátás körében végzett tevékenységről kapott tájékoztatót keddi rendes ülésére az önkormányzat képviselő-testülete. Rendszeres segélyként tavaly 136 millió forintot fizettek.

Ármás János

A pénzügyi bizottság támogatásával előre megtárgyalva, lényegében vita nélkül vette tudomásul a bogárdi elöljáróság a szociális gondoskodás körében a 2008. esztendőben végzett munkáról szóló jelentést.

Szociális étkeztetésben 215 személy részesült, az igények száma az előző esztendőhöz képest hatvannal növekedett. Ténylegesen 178 személyt láttak el, közülük száznegyvennégynek kellett ki- szállítani az ebédet, a többiek eljöttek érte. A kiszállítást a négy tiszteletdíjas gondozó mellett a házigondozónők végzik, a többi ebédet egy gépkocsi viszi az ellátottak otthonába.

Változatlanul napirenden szerepel a településen és ellátási körzetében a házi segítégnyújtás is. Tavaly negyvenhat személyt láttak így el, idén már harminchat új kérelem érkezett. A képviselő-testületnek benyújtott tájékoztató megállapítja: sok család és idős ember csak a házigondozók munkájára támaszkodhat, gyakran nem a gondozónők munkabeosztásához igazodva kell ellátni feladatukat. A házi gondozók Sárbogárdon tizenegyen lennének, valamennyien rendelkeznek a szükséges iskolai-szakmai végzettséggel. Nagylókon egy személy gardírozza a feladatokat - aki négy ellátottra figyel folyamatosan.

Sárbogárdon a költségvetési számok alapján idén 136 millió forintot fizet ki a helyhatóság rendszeres szociális támogatás címén. Jelentős tételt ad még az ápolási díj, amelyre alanyi jogon huszonnégymilliót, méltányosságból tizenhat és fél milliót fordítanak. Nem feledhető a lakásfenntartási támogatás, melyre normatív alapon tizenhat és fél milliót, a méltányosság jogán közel hárommilliót fizet ki a városháza.

A képviselők elé került az Egyesített Szociális Intézmény beszámolója is, amely azonban nem tartalmazott forintra váltható összegeket. Ezt a tényt az önkormányzók nem tették szóvá. A Fejér Megyei Főügyészség vizsgálatot folytatott a szociális intézményekben. A jelentésről írásos beszámolójában Krupa Rozália sárbogárdi jegyző tájékozatta a grémiumot, hogy semmiféle elmaraszalást nem állapítottottak meg.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is vizsgálódott a helyhatóságnál, megállapításai alapján megfogalmazódott az az intézkedési terv, amely alapján a hivatalnak a zöldterületek karbantartásával kapcsolatban el kell végezni a sürgős és aktuális feladatokat. Az ÁSZ, a bogárdi munkát jelentésével elfogadta.

A múlt esztendő záró adatai szerint 443 személy rendelkezett érvényes közgyógyellátási igazolvánnyal. Ebből alanyi jogon 335 személy, törvény adta normatívával biztosítva: 74 személy. Méltányosságból tizennégyen, akik után félmillió forintot fizetett ki a városháza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!