Főzéssel és versennyel nyitottak

2019.05.11. 17:00

A bajai halászlé lett a legjobb

A Magyar Országos Horgász Szövetség által szervezett hagyományos velencei-tavi évadnyitót május 4-én rendezték az agárdi Popstrand mellett.

Tihanyi Tamás

Parázson is készültek a halas fogások Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A 17. alkalommal megrendezett Velencei-tavi Évadnyitó Halászléfőző és Horgászversenyt idén a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál kiemelt eseményeként rendezték meg. Az egész napos eső, szél és hideg ellenére az előzetesen regisztráltak döntő többsége vállalta a megmérettetést.

A főzőversenyen tíz csapat indult, a környékbelieken kívül Bajáról, a Vajdaságból és a Felvidékről érkező szakácsok igyekeztek tudásuk legjavát adva a legjobb halászlevet főzni. A változatos módon elkészített ételeket a szakértő zsűri, Tóth József, Pamminger Ede és Gál József a megjelenés, az illat és az ízhatás alapján értékelte. Az így kialakult pontszámok alapján a bajai Horváth Péter András természetesen bajai módra főzött halászleve bizonyult a legjobbnak a pátkai Morócz Emil „Novics-féle” halászleve és a bácskertesi Rekettye Róbert dunai halászleve előtt. Különdíjat kapott legszebb terítékéért a bajai Ikotity József és a vágsellyei Katona László hallal töltött káposztája.

Parázson is készültek a halas fogások
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A parti horgászversenyt és a vándorkupát a kápolnásnyéki Erdő János nyerte, a legeredményesebb hölgy Mátyus Csilla, a legjobb gyermekhorgász a székesfehérvári Kővári Máté lett. A versenyzőknek és a rendezvény vendégeinek a 150 adagos igazi velencei-tavi halászlevet Kamocsa Zoltán és Bokor László csapatai készí­tették.

Olvasóink érdeklődésére megírjuk: a horgászszövetség még tavaly döntött arról, hogy megszűnik a horgászigazolvány, helyét a személyi igazolványhoz hasonlatos Magyar Horgászkártya váltja fel. A 2200 forintos plasztikkártyák 5 évig érvényesek. A horgász­igazolványt váltja ki tehát a plasztikkártya, amit mindenki önállóan is megvásárolhat online módon a ­horgaszjegy.hu

felületen, és miután a névre szóló kártyát legyártják, postán kapja meg azt a tulajdonosa. Az igényléshez szükség van az adókártya jó minőségű, szkennelt másolatára is.

Az idő nem volt túl barátságos a horgászokhoz
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ám az önálló intézkedésre nincsen feltétlenül szükség, mert az egyesületeknek és a szövetségeknek a dolga intézni a plasztik horgászkártya kiváltását.

A horgász adatait tehát a kártya tartalmazza, az állami és a területi jegyet, a naplót ezekkel az adatokkal lehet kiváltani: úgy tudjuk, a horgászok nagy többsége ezen már túl van. Egy informatikai rendszer digitálisan tárolja, hogy az adott kártyához milyen éves, vagy napi területi jegy van rendelve. A halőrnél lesz majd egy arra alkalmas eszköz, amivel le tudja ezt olvasni és ellenőrizheti az adatokat a vízparton vagy a csónakban. A fogási naplót a megszokott módon kell vezetni, azaz a zsákmányolt halakat a jövőben is papíralapon kell jegyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!