Néha nem az út miatt van kopogás

2020.11.22. 07:25

A lengéscsillapítók műszaki állapotát érdemes rendszeresen ellenőrizni

Az autó rugói és felfújt abroncsai biztosítják a rugalmas kapcsolatot az út és a kocsi között, ám az, hogy ez a rugalmas kapcsolat állandóan meg is maradjon, és ne menjen át akár pattogásba, azért a lengéscsillapító felel.

Palocsai Jenő

Mélyen megbújva a tornyok alatt, legtöbbször rugóktól ölelve küzd a lengéscsillapító a simább haladásért

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Azzal minden autós tisztában van, hogy eljött az ősz vége, tartósan hét fok alatt van a hőmérséklet és ennek megfelelően téligumit kell feltenni, mert annak akár hóban is használható mintázata és jobb tapadása van. Azzal már kevesebben foglalkozunk, főleg ilyen behatóan, hogy a tapadás, vagyis az állandó kapcsolat abroncs és aszfalt között, csak akkor lehetséges, ha dolgoznak a kerekek mögött a jó minőségű és állapotú lengéscsillapítók. Ez az alkatrész ott van alul, mélyen megbújva a tornyok alatt, legtöbbször rugóktól ölelve, amelynek láthatatlansága ellenére komoly feladat jutott.

Mélyen megbújva a tornyok alatt, legtöbbször rugóktól ölelve küzd a lengéscsillapító a simább haladásért
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Ha hangos kopogást hallunk, akkor elképzelhető, hogy nem az út minősége a rossz elsősorban, hanem „meghalt” a lengéscsillapító.

Bosszantó, mert gyakori típusok esetében 10 ezer, ritkább, illetve drágább kocsik esetében akár 100 ezer forint is lehet az új alkatrész, mégis örülünk, ha így járunk, mert ennél sokkal rosszabb, amikor lassan, sunyi módon öregszik el. Azért nagyon alattomos, mert kezdetben észre sem vesszük, hogy hosszabbak a lengések, vagy hogy elpattog oldalra a kerék és csak egy kritikus forgalmi helyzetben derül ki, hogy már megszűnt az elöregedő alkatrész miatt a tapadás. Ezért érdemes a műszaki vizsgáztatáson kívül is ellenőriztetni a lengéscsillapítók állapotát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!