Frissen Fejérből

2022.02.06. 12:00

Még idén javul a helyzet az autópiacon

E Úgy tűnik, rövidesen megszűnik a csiphiány, és lesz elég új autó a magánszemélyek és a vállalkozások számára is.

Tihanyi Tamás

Továbbra is erőteljesen emelkedik az elektromos autók száma

Forrás: Pesti Tamás (FMH-archív)

Az elmúlt év végén készítettünk interjút az egyik csomagküldő szolgálatot végző, félszáz autót mozgató velencei vállalkozás ügyvezetőjével, aki egyebek mellett arról is beszélt, hogy „nagyon megnövekedett a haszongépjárművek ára, így az alkatrész és a szerviz díja is. Ennek a csiphiány az oka, ez drágította meg az autókat 20-30 százalékkal. További probléma a hosszú várólista, már nem raktárról szállítják le a járműveket, a legtöbb autóra hosszú hónapokat kell várni, ami nehezen tervezhetővé tette a munkát.”

Nos, neki is, kollégáinak is van egy jó hírünk. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete a minap egy közleményt juttatott el a távirati irodának, amelyben bejelentette, hogy 125 ezer új személygépkocsi forgalomba helyezésére számít az idén, ez pedig több, mint a tavalyi szám, hiszen 2021-ben közel 122 ezer új autó került forgalomba Magyarországon. Ez 4,8 százalékkal volt kevesebb, mint a 2020-as esztendőben. A szervezet keddi prognózisában jelezte: a jelentés összeállítása során abból indultak ki, hogy legkorábban az év második felére, de végre normalizálódik a csip és egyéb alkatrészek akadozó ellátása. Mint megállapították, a koronavírus miatt akkorra már nem várhatók további beszállítói leállások, így a vásárlói igényeknek viszonylag rövid határidővel tudnak majd eleget tenni. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének várakozása szerint a személygépkocsikon belül szerintük 5 ezer tisztán elektromos autó kerül majd forgalomba a tavalyi 4312 után, ez utóbbi 41,6 százalékos bővülés volt a 2020-as számokhoz képest.

Az egyesület 24 ezer új kishaszonjármű forgalomba kerülését várja 2022-ben, tavaly csaknem 23 ezer kishaszonjármű állt forgalomba, 4,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az előrejelzés jóslata 9 ezer új nagy haszonjárművel számol ebben az évben, és ez erőteljes növekedés lesz – ha így történik majd – a tavalyi 4518 után. 

A bővülés egyébként az elmúlt évben is jelentős mértékű volt, 2021-ben 38,2 százalékkal több nagyhaszonjárművet helyeztek forgalomba az előző évinél. Az importőrök előrejelzése szerint 4800 új motorkerékpár kerülhet forgalomba idén Magyarországon, tavaly ez a szám 4600 volt, 7,2 százalékkal több, mint 2020-ban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!