Csúcsra hangolt szépségek

2019.07.28. 07:10

Kis magyar tuning-történelem!

Az autós egyszeregy szerint a tuning életforma és önmegvalósítási mód, a kocsiban visszatükröződik a tulajdonos egyénisége. A tuning, a hangolás egyetlen célt szolgál: valami „mást” létrehozni. A tuning szerethető szent megszállottság, egyéniség-visszatükröző szubkultúra.

V. Varga József

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Még emlékszem az elsőre, mármint az első Sárbogárdi Tuning Fesztiválra. Akkoriban (és néhány évig) még találkozónak becézték. Kinőtték. Lassan a helyet is. Kiss Balázs és Horváth Zsolt (no meg a többiek) édes gyermeke immár 10 éves! Azok a vagány srácok – no meg a nem kevésbé csábító amazonok –, és az ő csodálatos autóik… A felhozatal elképesztő, a kavalkád magával ragadó évről évre, újra és újra. Masszív több száz lóerő és crazy hangnyomás-hangverseny, hogy a drift & drag járgányokról és a bulizós, izgató erotic nightról ne is beszéljünk.

– Ne fotózz! Mindent a szemnek, semmit az objektívnek… Beszélgessünk! – kötötte az ebet a karóhoz (mármint a spéci BMW oldalánál álldogáló vaskutyát rövid láncon a rúdhoz) ismerősöm (nevezzük Sz-nek) pár éve. – Esküszöm, gyári! Kicsi módosítással – tódította.

A fehérvári baráti társaság, szépségesen csúnya rat style járgányukkal
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

És belekezdett: – Tudod, alapesetben van a futómű-, a kipufogó-, a motor- és az optikai tuning, de létezik még turbó-átépítés, intercooler-beépítés, teljesítménynövelés az adagoló átalakításával, hengerfej- és chiptuning… Figyelsz? (Hogyne!) …és a vezérlőelektronika kicserélésével jelentősen dobhatunk a teljesítményen, akár 20 százalékot is. Na, ezt hívják chiptuningnak, és a lényege a motor fordulatszám-tartományának megnövelése, illetve a szelepek áthangolása…

A fonalat körülbelül a „Tudod, alapesetben” szófordulatnál vesztettem el, miközben bőszen bólogattam, s néha alibiből valamit firkantottam a jegyzetfüzetbe, és juszt is megpróbáltam értelmes ábrázatot vágni.

Kisbogár Bogárdon. „A másik nem fért a papa kocsijába!”
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Aztán néhány perc elteltével emberünk felesége (nevezzük N-nek) kacsintva integetett: menjek már, fényképezzem le őt az autóval!

Nálam az egyik évben Felícia kapásból vitte a pálmát (bár Skodát nem is láttam a közelben). A csöppet átalakított családi automobilt (VW Golf) nem lehetett nem észrevenni. – Az ötlet és a kreativitás… – mesélte anya. – Az ezer munkaóra meg a kárpitozás… – próbálkozott a családfő. – Én meg szép vagyok! – tette hozzá kacagva a leányzó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!