Concours d’Elegance

2018.05.12. 10:00

A burzsoázia diszkrét bája – Autómatuzsálemek gördültek a Tagore sétányra

A Concours d’Elegance az ipari remekek, az utakról már rég eltűnt gyönyörű autók kiállítása volt a Tagore sétányon. A hazai és külföldi gyűjtők jóvoltából több mint ötven különleges és egyedi összeszerelésű autót láthattak az érdeklődők múlt hét végén a város közparkjában és környékén.

Molnár Sándor

Balatonfüred különdíját az 1934-es Hispano Suiza kapta

A Concours d’Elegance tör-ténete egészen a 17. századi francia arisztokraták világához vezethető vissza, akik a nyári hétvégéken felvonultatták lovas kocsijukat Párizs parkjaiban. A 20-as, 30-as években Magyarországon is közkedvelt eseményeknek számítottak az efféle mustrák, ahol a hölgyek különleges ruhakölteményekben, az urak pedig egyedi autókkal jelentek meg – olvasható a rendezvény honlapján.

Az esemény fővédnökének, Zoób Katinak a különdíjasa lett az amerikai, 1978-as Clenet Serie Fotó: Molnár Sándor/Veszprémi Napló

Az ötödször megrendezett Concours d’Elegance nagyon sok gyűjtőt, valamint Európában és világon is ritkaságszámba menő autót és rengeteg érdeklődőt vonzott Füredre. Részt vett a kiállításon egy éppen százéves Velie nyitott túraautó is, amelyet egy elhagyatott amerikai farmon találtak meg és a restaurálása hat évig tartott. Sokan rácsodálkoztak az 1931-ben a Prágai Autószalonban bemutatott Wikov különleges, áramvonalas autójára, a „csepp” becenévre hallgató igen drága járműre is. Az újfajta formavilágú autóból úgy tudni, hogy csak öt darab készült, mert a rossz nyelvek szerint nagyobb sebességnél nem volt túl biztonságos.

Balatonfüred különdíját az 1934-es Hispano Suiza kapta Fotó: Molnár Sándor/Veszprémi Napló

Lakatos Ferenc egy 1941-es Packard 110-zel érkezett, amelyet a legszebb amerikai autónak választottak az idei Concours-on. A büszke tulajdonos elmesélte, hogy a Packard a háború előtt az egyik luxus márkának számított Amerikában. A nagy, négyajtós változatát elnöki autónak is használták. Lakatos Ferenc autója 2001-ben egy holland úr jóvoltából került be Európába, aki azt tervezte, hogy felújítja. Végül 15 évig nem fogott hozzá, ezért 2016-ban eladta az autót, amely a mostani kiállítás előtt négy nappal készült el. Az utolsó csavarig szétszedték, teljesen restaurálták és motorikusan is tökéletes állapotba hozták.

Igazi különlegesség Csehországból a Wikov (fent, balra). Lenyűgöző látványt nyújtott a sétányon az 1966-os gyártású Jaguar E-type kupé Fotó: Molnár Sándor/Veszprémi Napló

Most ment végig a vizsgákon, már csak a forgalomba helyezés van hátra és ha az is meg lesz, akkor minden oldtimer bemutatóra saját lábán jut majd el a gyönyörű járgány. Lakatos úr, aki 77 év alatt a negyedik tulajdonosa a Packardnak, természetesen már kipróbálta az autót. Mint meséli különleges élmény vezetni, de nagy kormány mozdulatokra van szükség és nagy íven fordul meg az autó, ezért tanulni kell ezt a háború előtti vezetési stílust. Az, hogy elhozza a ritkaságot Balatonfüredre az egyértelmű volt, mert mint mondja egy autógyűjtő számára a nemzetközi Councourse egy nagy megmérettetés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!