Kultúra

2015.02.11. 13:03

Ki hord ma pecsétgyűrűt?

A középkorban használati tárgy és státusz szimbólum, a 20. században ballagási ajándék, jelképe a felnőtté válásnak, mára pedig csak egy igen népszerűtlen ékszer a pecsétgyűrű.

Sebestyén Lilla

Pecsétgyűrűt már a XII. században is használtak és az idő előre haladtával egyre több, egyre nagyobb és tekintélyesebb ilyen ékszereket készítettek, míg nem a társadalmi ranglétra egy szimbolikus tárgyává vált és a valódi funkciója szinte teljesen feledésbe merült. A családokban egy idő után apáról fiúra szállt az ékszer, az 1900-as évek közepétől pedig a – tradicionálisan férfi ujjra való – ék a ballagások, érettségi ajándékok és diplomaosztók egyik leggyakoribb ajándéka volt.

Kevés üzletben van pecsétgyűrű, a legtöbbször rendelni kell
Fotó: Molnár Artúr

– A legtöbbször monogramot vésették bele, vagy egy fekete opál kő díszítette az arany esetleg ezüst foglalatot. De olyat is lehetett gyakorta látni, amibe címert véstek – mesél Lázár Jánosné, a Fő utca egyik ékszerüzletének alkalmazottja, majd hozzá teszi: manapság már nagyon kevesen vesznek ajándékba pecsétgyűrűt. Egyedül a műszaki egyetem diákjai csináltatnak évről évre, és egy-egy nagymama, aki az unokájának örök emlékkel akar kedveskedni.

– Egy ilyen ajándék nem romlik el, nem megy tönkre két év múlva, úgy mint egy laptop, vagy egy okostelefon. Ezért is csodálkozunk, hogy szinte alig keresik – mesél Ibolya néni, aki a férjének is pecsétgyűrűt ajándékozott anno sőt, ő maga is kapott egy nőiesebb, ovális kővel ékesített darabot.

Jánosné azt is elárulja, a nemesacél gyűrű az, amit még kedvelnek, de abból sem sokat visznek. Az elmúlt tíz évben tíz ujján megtudja számolni, hányat adott el, azonban reméli, talán idővel – ahogy a múlt divatjából minden – ez is visszaköszön majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!