Kultúra

2015.01.20. 14:25

Nemsokára bemutatják Mancsról, a híres mentőkutyáról szóló új filmet

Több éves előkészület után mutatják be a Mancs című családi filmet, amely január 29-től országszerte látható a magyar mozikban.

Szabó Zoltán

Pejó Róbert rendező legújabb alkotását a világhírű magyar mentőkutya története ihlette, azonban a film története fiktív, a forgatókönyvet a képzelet szülte. A történet tiszteletadás a világ összes mentőkutyája előtt, akik bátorságuknak és helytállásuknak köszönhetően gyerekek, nők és férfiak ezreinek életét mentik meg. A Mancs egyben a magyar mentőkutyáknak is emléket állít.

Elöl Mancs (Alex vagy Ropi), mögötte a házaspárt alakító Holecskó Orsolya és Trill Zsolt a filmben.

A filmet nagy várakozás előzi meg, az utóbbi időkben ugyanis a több generációt megszólító mozifilmek szinte teljesen eltűntek a hazai piacról, a Mancs – ebben a tekintetben is – hiánypótló alkotás. Pejó új munkájának főszereplője, a magyar nézők egyik kedvenc színésze, Trill Zsolt, de fontos szerepet kapott Keresztes Tamás, Holecskó Orsolya, Szacsvay László, Szarvas József, Pásztor Erzsi és Nyári Oszkár is. A Mancs címszerepét az Alex és Ropi nevű németjuhászok alakítják, akiket Halász Árpád kutyakiképző készített fel a szerepre, a Gödöllői Kutyasport Központban.

A hiperaktív kölyökből igazi, hűséges mentőkutya válik. Fotó: Kántor László

A Mancs története a 90-es években játszódik egy magyarországi kisvárosban. Fehér Zoltán villamos-szerelő és felesége, Eszter első gyermeküket várják. Zoli elhunyt öreg barátjától egy hiperaktív németjuhász kölyköt örököl, akit épülő hegyi házába fogad be, de felesége előtt titokban tartja. A kutyát Mancsnak nevezi el, minden szabadidejét vele tölti, kitűnő mentőkutyává képzi. Nyomon követhetjük a kiskutya és leendő gazdája találkozását és egymásra találását, azt, hogy miként küzdik le a nehézségeket és válnak valódi, összetartó, profi mentőcsapattá.

A történet keretes szerkezetű: amelyben egy fiatal anyuka mesekönyvből olvassa fel kislányának Mancs kalandos életét. A könyv illusztrációi életre kelnek, a szereplők megelevenednek, kibontakozik a feledhetetlen történet. A mesét hallgató kislány beleképzeli magát Mancs történetébe, érzelmei átszínezik eseményeket. A valóságtól eltérő látásmód hatásos érvényesülésének kiváló eszköze az animáció, amely a játékfilmet kiegészítve jelenik meg a vásznon. A Mancs operatőre Szatmári Péter, zeneszerzője Márkos Albert, vágója pedig Roszik Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!