Kultúra

2014.12.14. 14:15

Közösségformáló alkotói akció

Jó hangulatú délutánt tölthettek a fehérvári alkotókkal a művészetbarátok a Pelikán Galériában, a téli tárlat helyszínén.

Gábor Gina

Úgy éreztük magunkat, mintha kicsit előrehozták volna a karácsonyt. Akár a gyerekek – mindenki izgult, milyen tárgyat rejt a sorsolásnál a csillogóan kék csomagolópapír... A fehérvári művészek minden évben a téli tárlaton mutatják be munkáikat. Nem titkoltan azzal a céllal is, hogy a művészetbarátoknak legyen lehetőségük műtermi áron vásárolni is ilyenkor: hiszen szép ajándék az ünnepre egy-egy kvalitásos alkotó munkája... De a tárlat kísérőrendezvényei azt is szolgálják, hogy a közönség találkozzon, meg is ismerkedjen, az alkotókkal. Ezért aztán hétvégenként ilyenkor házigazdaként mindig más és más művész tart ügyeletet a galériában.

Az idén azonban az alkotók gondoltak egy nagyot: pontosabban elfogadták Korompai Péter keramikusművész kiváló ötletét: ki-ki csináljon egy-egy zsákbacserepet. Ez azt jelentette, hogy grafikusok, festők, szobrászok, textilművészek no és persze keramikusok egyaránt készítettek egy-egy rájuk jellemző kerámiát. Magukat az alapformákat a társaság keramikusai – Korompai mellett Szarka Tamás, Máder Barna – csinálták, ám ezt ki-ki a maga ízlése szerint a saját motívumaival díszítette.

A kerámiákat gondosan becsomagolták, majd kisorsolták: a művészek, Jónás Attila, Szegedi Csaba és Pinke Miklós rendezgetik a tárgyakat (Fotó: Molnár Artúr)

Ezzel két legyet ütöttek egy csapásra: az alkotók számára a közös munka nagyszerű közösségformálónak bizonyult. A közönség pedig Luca napján vásárolhatott egy-egy tombolát, és hozzájuthatott egy művészi „zsákbacserephez”. Az edényeket ugyanis gondosan becsomagolták, és nagy izgalmak közepette Korompai Péter és Szűts Angéla közreműködésével kisorsolták. De a nyereménytálakat azonnal ki is próbáltuk: az alkotók babos, krumplis egytálétellel kínálták a művészetbarátokat, akik egy-egy különleges kerámiatállal és egy jópofa, kedves délután emlékével térhettek haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!