Kultúra

2013.11.04. 16:10

A századik születésnap - Emléknap Áron Nagy Lajos tiszteletére

Áron Nagy Lajos Munkácsy-díjas festőművész 100. születésnapja tiszteletére emléknapot rendeznek szerdán Székesfehérváron.

dr. Szabó Zoltán

A Munkácsy-díjas festőművész, Áron Nagy Lajos (1913-1987) november 7-én lenne száz éves. Budapesten született, ám életének nagy részét Székesfehérváron töltötte, lokálpatrióta alkotóként és rajzpedagógusként kivívta barátai, kollégái, tanítványai és az egész város megbecsülését.

Áron Nagy Lajos Munkácsy-díjas festőművész önarcképét 2008-ban adományozta Molnár Dezsőné Székesfehérvár városának

November 6-án, 15 órakor koszorút helyeznek el Áron Nagy Lajos sírjánál, a Csutora temetőben, ahol Lakner József, a Vörösmarty Társaság Áron Nagy Lajos Művészetbarátok Köre elnöke mond beszédet. Majd 16 órakor a művész egykori Basa utcai lakása előtti emlékműnél lesz tiszteletadás, Nagy Benedek szobrászművész emlékezik a festőművészre. Utána, 17 órakor, a Vörösmarty Színházban Brájer Éva alpolgármester mond köszöntőt a Grafikák 100 év múltán című emlékkiállítás megnyitóján, melynek anyagát Kovalovszky Márta művészettörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe, és méltatja a Csongor és Tünde című pannót. 18.00 órakor a Szent István Király Múzeum Dísztermében 18 órakor nyitják meg az Áron Nagy 100 című, festményeket bemutató emlékkiállítást, ahol Cser-Palkovics András polgármester mond köszöntőt. A tárlatról, az alkotóról Kovács Péter művészettörténész beszél. A művészre egykori kollégája, Vas Rezső, a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola nyugalmazott igazgatója emlékezik. Végül a múzeum emeleti előadótermében, 18.45 órakor Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke bemutatja a 100. évforduló alkalmából a székesfehérvár önkormányzat támogatásával november 6-ra megjelenő emlékalbumot.

A festőművész egykori Basa utcai lakása előtt látható emlékműnél november 6-án, 16 órakor tartanak megemlékezést

Az emléknapról tartott tájékoztatón Brájer Éva elmondta, elkötelezettek abban, hogy létrehozzanak Székesfehérváron egy olyan állandó kiállítóteret, ahol nem csak Áron Nagy Lajos munkásságát mutatnánk be, hanem minden olyan művészét, aki a városban élt és alkotott.

Az Áron Nagy Lajos Művészetbarátok Köre megalakulásakor azt a célt tűzte ki, hogy a Székesfehérváron élt és alkotott művészek emlékét ápolja. Erre készülnek november 6-án névadójuk, Áron Nagy Lajos kapcsán is, tette hozzá Lakner József, a művészetbarát kör elnöke.

Izinger Katalin, a Szent István Király Múzeum művészettörténésze elmondta: Áron Nagy Lajos nagy hatással volt Székesfehérvár képzőművészeti életére. A Képzőművészeti Szövetség Területi Szervezetének elnökeként segítette a város, a megye és a régió művészi eseményeit, nagyon sokan kerültek vele szakmai kapcsolatba. A múzeum gyűjteménye nagy számban őriz Áron Nagy Lajos alkotásokat, főleg festményeket és akvarelleket. A művészettörténész hangsúlyozta: az „Áron Nagy 100” című tárlat nem életmű, hanem emlékkiállítás lesz, ahol a múzeum gyűjteményén kívül tizenegy fehérvári magángyűjtőtől származó alkotásokat is bemutatnak a december 15-ig, szerdától vasárnapig 10-től 18 óráig látható tárlaton.

Áron Nagy Lajos hagyatékának gondozója, családjának barátja, Molnár Dezsőné részt vett a 100. évforduló tiszteletére megjelenő emlékalbum összeállításában. Elmondta: az alkotásokon túl a kiadvány tartalmazza az egykori tanítványok, barátok, kollégák, műgyűjtők visszaemlékezéseit. Az album grafikai tervezésében Jónás Attila, szerkesztésében Lakat Erika működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!