Kultúra

2013.09.02. 13:05

Terek, hangulatok

A nyárutó utolsó simogató napsugarait ilyenkor nem szívesen cseréli le az ember egy félsötét kiállító helyiség nyújtotta élményre, ám mégis érdemes benézni egy-egy aktuális tárlatra, nyitva tartó galériába, ha van szabadidő.

Bokros Judit

A fehérvári Pelikán galériában például az ismert fehérvári képzőművész, Pinke Miklós Emlékkiállítás című anyagát láthatja az érdeklődő. A bemutatott festmények, vegyes technikával készült alkotások az elmúlt 2-3 évben készültek, s többnyire a művészt körülvevő tereket - galériát, egy hangulatos enteriőrt, teraszt, kerti szegletet - ábrázolnak. Sok kép "főszereplője " egy ülőalkalmatosság, például szék, kanapé, fotel, amelyeknek a terekhez való viszonya érdekesen alakul a képeken. Van, hogy csak magukban állnak, máshol lépcső, asztal a társuk a helyiségben - látszik, hogy e bútor ábrázolása, mint életünk része, mennyire lefoglalta a művész fantáziáját.
Egyszerűbb vázlatok, könnyed technikájú művek és komolyabb olajfestmények váltakoznak a falakon, utóbbiból nagyon szépek az egy-egy kert-vagy szobarészletet kúttal, virágokkal, mutatós bútorokkal megjelenítő képek, melyek meleg sárga, barna, vöröses színben fürdő hangulata már az őszt juttathatja eszünkbe. E terekbe magunk is belehelyezkedhetünk, hiszen akár minket, nézőket is körülvehetnének, mondjuk csöndes őszi, nyári délutánon, téli estén, s emlékképek idéződhetnek föl bennünk is hasonlóan békés pillanatokról.

A tárlat még szeptember 13-ig várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!