Kultúra

2013.08.26. 14:40

A sokszínűség a védjegye

Az idén is az elmaradhatatlan Budapest Klezmer Banddel kezdődött a Zsidó Nyári Fesztivál a Dohány utcai zsinagógában.

dr. Szabó Zoltán

Szeptember 2-ig tíz helyszínen, csaknem negyven produkció várta-várja a zsidó kultúra, a zene és a hagyományok iránt érdeklődőket.

A népszerű, visszatérő művészek mellett számos új előadó és program mutatkozik be. A fesztiválon szerepelt már Palya Bea, de vendég lesz a Muzsikás együttes (Alexander Balanescuval és Herczku Ágnessel kiegészülve), Lajkó Félix és Roby Lakatos, akik a Dohány utcai zsinagógában lépnek fel. Érkeznek külföldi művészek, mint például a berlini Sharon Brauner, aki Tango Apassionata című műsorában ismert olasz slágereket énekel jiddisül, a stuttgarti Asamblea Mediterranean pedig a szefárd és az askenázi zsidó zenei hagyományokat ötvözi, vendégként Gerendás Péter és Somló Tamás lép fel. Nagy sikerre számíthat az Evergreen címmel Barbra Streisand legnépszerűbb dalait megszólaltató koncert, Náray Erika, Polyák Lilla és Szulák Andrea előadásában, és az ötven éves Stúdió 11 Zenekar közreműködésével. Szűcs Gabi a tragikus sorsú Amy Winehouse slágereit idézi fel.

Az elmaradhatatlan Nemzetközi kántorkoncert ide különlegessége volt, hogy a három nagyszerű kántort David D Or-t, Shmuel Barzilait és Fekete Lászlót a Magyar Állami Operaház Failoni Zenekara kísérte. Szeptember 1-jén pedig Rossini: Mózes című operája szólal meg koncertszerű előadásban, a hazai sztárok mellett két izraeli operaénekes Ira Bertman és Yotam Cohen is fellép, vezényel Pál Tamás.

A rendkívül gazdag prog-ramból csak mazsolázni lehet, valóban a sokszínűség jellemzi hangsúlyozta Vadas Vera fesztiváligazgató. Például Ivri Lider izraeli popsztár mellett a Boban és Marko Markovics Orkestar, a Budapest Ragtime Band éppenúgy megtalálható a programban, mint Dés László két estén is, Parti Nagy Lajos és Spiró György és Esterházy Péter társaságában, vagy a Klubrádió Ötös című műsorának műsorvezetői, Vicsek Ferenc vezetésével, de lesz Karinthy Kézdy emlékest és még sorolhatnám. Kiemelném az idei fesztiválzáró, jótékonysági gálaestet, amely szeptember 2-án a Dohány utcai zsinagógában lesz, Művésznők a gyermekekért címmel, a nehézsorsú gyermekek megsegítésére, parádés műsorral.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!