Kultúra

2013.03.20. 13:39

A lélek gyökerei - kiállítás Dinnyésen

A Dinnyési Hagyományőrző Központban Tárgyban őrzött hagyomány, lelkünk gyökerei címmel nyílt kiállítás szerdán.

Tihanyi Tamás

Sok megpróbáltatás érte őket, de megmaradtak egymásnak azért, hogy tovább adják mindazt, amiben hisznek. Talán ez a mondat jellemzi őket a legjobban.

Tóth Attila és felesége, Tóthné Horváth Gyöngyi (Fotó: Lovász Lilla)

Nem mindennapi ember Tóth Attila és felesége, Tóthné Horváth Gyöngyi. Gyökereik Erdélyben vannak, Tóth Attila már Budapesten született, aztán  disszidált, tizenhat évet töltöttek Ausztráliában, húszat az Egyesült Államokban, s  tíz éve jöttek haza,  és  költöztek Gárdonyba.  Gyűjteményükből rendeztek kiállítást a Dinnyési Hagyományőrző Központban Tárgyban őrzött hagyomány, lelkünk gyökerei címmel.


- Szeretnénk megmutatni  a fiataloknak a gyökereket, azt, hogy ez tartja meg az egyenes gerincet, ez jelenti a hovatartozást -  mondta Tóthné Horváth Gyöngyi. -  Három kontinensen éltünk, de  mindig tudtam, ki vagyok és hová tartozom. Mert a kultúra, amibe beleszülettünk, az nem egy kabát, amit az ember levesz. Ha  leveti és mást vesz fel,  az már nem az ő testére van szabva. És az meggyötör.  Foglalkozni kell a népviselettel, a jelképekkel, meg kell nézni, őseink miként, milyen lélekkel készítették  ezeket a tárgyakat.  Mi Dinnyésen azt szeretnénk,  jöjjenek és állítsanak ki mások is, akiknek vannak rejtett dolgaik.

A tárlat  március 31-ig 10 és 17 óra közt, hétköznap látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!