Kultúra

2011.02.15. 06:45

A vállalkozások csaknem 90 százaléka alkalmaz frissdiplomásokat

A vállalatok 88 százaléka foglalkoztat frissdiplomást, 66 százalékuk egy-három pályakezdő munkavállalót; a cégek elsősorban magas szintű szakmai ismereteket és magabiztos nyelvtudást várnak el – többek között ez derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) kutatásából, amellyel hallgatóinak diploma utáni elhelyezkedését vizsgálta.

MTI

A diplomás pályakövetési rendszer keretében - csaknem kétszáz vállalkozás részvételével - végzett felmérés szerint a cégek 93 százaléka a végzettségének megfelelő munkakörbe veszi fel a fiatal szakembereket, akiktől elsősorban magas szintű szakmai ismereteket és magabiztos nyelvtudást várnak el - olvasható az MTI-hez eljuttatott összegzésben.
Frissdiplomás munkaerőt a cégek 88 százaléka foglalkoztat, egyharmaduk egyetlen felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdőt, további 33 százalékuk pedig két-három felsőfokú végzettséggel rendelkező, kezdő munkavállalót vett fel az elmúlt öt évben.
 A pályakezdőket is alkalmazó vállalkozások további egyharmadán belül 12 százalék azon cégek aránya, amelyek négy-öt diplomás pályakezdőt vesznek fel évente, 5 százalékuk hat-tíz, 16 százalékuk pedig tíznél több, felsőfokú végzettségű munkavállalónak kínál munkát egy év alatt.
A vállalatok által megadott adatok szerint 100-ból 93 cég esetében a végzettségüknek megfelelő munkakörökben dolgoznak a diplomás pályakezdő fiatalok. A megkérdezett cégek többsége (60 százalék) szerint új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet, 33 százalékuknál pedig elengedhetetlen.
A kutatásban résztvevő csaknem kétszáz vállalat 27 százaléka alkalmaz gazdálkodási és menedzsment szakon végzett fiatalt, további 17-17 százalék vett fel turizmus-vendéglátás, valamint kereskedelem és marketing szakon diplomázott szakembert. Pénzügy és számvitel szakon diplomázott munkavállalót a megkérdezett vállalatok 15, míg emberi erőforrás menedzsment szakos fiatalt 11 százaléka alkalmaz.
A vállalati visszajelzések alapján a frissdiplomások munkavégzéshez kapcsolódó készségeik, képességeik közül elsősorban az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazására (11,6 százalék), illetve a folyamatos tanulásra való képességet várják el a munkaadók, amelyeket 11,2 százalékuk jelölt meg első helyen. Az önálló munkavégzésre való képességet a munkáltatók 4 százaléka, az együttműködési képességet 3,5 százalékuk tartja szükségesnek a napi munkavégzés során. A legkevesebben, alig 2 százaléknyian várnak a pályakezdőktől rugalmasságot, míg a szervező és irányító képességet egyetlen munkavállaló sem tartotta fontosnak.
A felmérés szerint a munkáltatók a fiatal munkavállalók személyes tulajdonságai közül elsősorban a feladatok pontos megértésére (70 százalék) és a probléma megoldására (60 százalék) való képességet értékelik a leginkább. Az üzleti életben kiemelten fontosnak tartják a munkavállalók az etikus magatartást és az ügyfélorientált szemléletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!