Kultúra

2010.12.13. 13:51

A közösségi háló kapta a Los Angeles-i filmkritikusok díját

A közösségi háló című Facebook-dráma kapta a legjobb film díját vasárnap a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségétől.

MTI

Colin Firth, a The King's Speech főszereplője a legjobb színésznek, a Madeo című dél-koreai dráma hősnőjét alakító Kim Hje-dzsa pedig a legjobb színésznőnek járó elismerést kapta a testülettől.
A további színészi díjakat tengerentúli drámák szereplőinek ítélték oda: Jacki Weaver az ausztrál Animal Kingdom című filmben nyújtott alakításáért lett a legjobb női mellékszereplő, míg a férfiaknál A próféta című francia thriller mellékszereplője, Niels Arestrup emelkedett ki a mezőnyből.
A kritikusok szavazásán szoros küzdelemben David Fincher pártolói kerekedtek felül, így A közösségi háló a rendezői díjat is megkapta.
A Facebook születéséről szóló film további két elismerést is begyűjtött: Aaron Sorkint a forgatókönyvért, míg Trent Reznort és Atticus Rosst a legjobb filmzenéért díjazták. Utóbbi kategóriában a két szerző a Szellemíró komponistájával, Alexandre Desplat-val osztozott a díjon.
A legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerés a terrorista életéről szóló Carlos című minisorozat alkotójának, Oliver Assayasnak jutott. A Toy Story 3. pedig az animációk közül lett a legjobb.
A január 15-re tervezett díjátadó ceremónián Paul Mazursky életműdíjat vehet majd át.
A Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének díjait rendszerint az Oscar-díjak egyik előrejelzőjeként tartják számon, bár ítéletei gyakran nem esnek egybe az Amerikai Filmakadémia választásával. Tavaly azonban a Los Angeles-i és a New York-i kritikusok is A bombák földjén című iraki háborús drámának adták a legjobb film díját, amely végül az Oscart is elnyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!