Kultúra

2009.09.18. 02:29

Utolsó jelentés Annáról

Budapest - Október 15-én mutatják be a Kossuth-díjas filmrendező legújabb filmjét, Kéthly Anna életéről, Utolsó jelentés Annáról címmel, a női főszerepben Eszenyi Enikővel.

Gábor Gina

Mészáros Márta a híres Napló-trilógia és a Nagy Imre-film után ismét a 20. század magyar történelme felé fordult: hőse ezúttal a politikus Kéthly Anna. Ám Mészáros Márta nem pusztán történelmi filmet készített: az Utolsó jelentés-ben a rendező hőseit nemcsak a fontos történelmi pillanatokban láttatja, hanem magánéletüket is megjeleníti a vásznon. A filmben szó esik szerelemről és hitvallásról, a mindennapos árulásokról és a kivételes hűség példáiról is.

A valós történeteken alapuló, ám fikciós elemekkel is tarkított történet főszereplője az irodalmár Péter - akit Fekete Ernő formál meg - a titkosszolgálattól azt a feladatot kapja, hogy utazzon Brüsszelbe, lépjen kapcsolatba az emigrációban élő idős szociáldemokrata politikussal, és hozza haza. Kéthly Anna - akit Eszenyi Enikő alakít - 1956 óta harcol a forradalom emlékéért és a Kádár-rendszer valódi természetének leleplezéséért. (Kéthly a Nagy Imre kormány államminisztere volt.) A találkozás igazi szellemi párbaj, amely során felszínre kerülnek az asszony emlékei, az eltemetett érzelmek: megelevenedik a múlt. Péter pedig felfedez egy másik Magyarországot...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!