Kultúra

2009.04.07. 02:29

Jövendő dívanemzedék

Székesfehérvár - Néhány hete korosztályos események helyszíne volt a Petőfi mozi pub. Az egyiken ismert helyi zenészek gyerekei álltak a színpadon: a papák után itt az új generáció?

Kocsis Noémi

Juj, de csúnya dolog papákat mondani itt, amikor a szóban forgó két zenész - Mohai Tamás és Vörös Tamás - a mai harmincas-negyvenesek számára, akik sok Faxnit, meg Mohai-Vörös dzsesszt hallgattak, nem adta alább vöröstomiságát, mohaitomiságát . Ezt támaszthatta alá a Petőfi Mozi Music Pubban néhány hete történt koncert is, amelyen a zenészek a 90-es évekbeli Vorásszéj lemez anyagát játszották (kiegészülve a dobos Mohai Győzővel). A színpadon két ifjú hölgy is álldogált mint vokál. A nevük gyanúsan ismerősen csengett a publikumnak, ők ugyanis a következő generáció. (Ki hitte volna, de közben felnőtt nők lettek!) Pár nappal később pedig mindkét leányzó saját zenekarával állt ugyanitt. Ha azt mondjuk, hogy a - javarészt persze fiatalokból álló - közönség nagyságrendekkel nagyobbat bulizott, akkor csak finoman emlékeztettünk a két esemény közötti hangulatra. Az apáké volt a nosztalgia, a lányoké a friss jövőbe nézés.

Vörös Janka Red Baron elnevezésű dzsesszcsapata kezdett. Az idén végzős tópartis leányzó unokatestvérével, Mohai Győzővel (dob), valamint még két baráttal (Papp Zoltán - basszusgitár, Fövenyi Máté - dob) alapított zenekart, s ez volt az első komolyabb fellépésük. A finom, decens, vörös hajú (nomen est omen!) Janka egyik vezérlő csillaga Ella Fitzgerald, de szívesen hallgatta Diane Krall dalait is. Bár a középiskolában a képzőművészet izgatta, kerámiás osztályba jár, a kézművesség helyett a jövőben a torokművészet felé fordul, beadta jelentkezését a zeneművészetire, jazz tanszakra és a konzervatóriumba is.

Mohai Marietta más női énekestípust képvisel. A szőke, magas lányt a rock műfaja érintette meg (egyébként a középiskolában basszusgitár-szakos), ahogy ő mondja, ez az egyetlen, amitől igazán meglódul a vére. Permanent State (Állandó állapot) nevű zenekarával márciusban minden héten felléptek. (A tipikusan osztálytársi összetételű, a bodajki Hang-Szín-Tér iskola diákjaiból kikerült zenekar: Marietta énekel, Gotthárd Mihály gitározik, Magán Péter adja a basszusalapot, Kiss Dávid pedig dobol.) Itt is adódik a kérdés, tol vagy húz-e egy fiatal muzsikuson, hogy aktív családi vonatkozás áll kezdődő pályája hátterében?

- Érdekes, mert néha tol, néha húz, de a kapcsolatunk ilyen téren is jó. Azért azt mindig is éreztem, hogy ezzel a névvel nem tehetek le keveset az asztalra - mondja Marietta. Apja, Mohai Tamás inkább biztatásával, lelkileg egyengeti az útját. Janka sem említi, hogy apukája révén különösebb előny érné, még ha ez kézenfekvőnek tűnne is. Mindkettőjükre áll tehát: ha vezetéknevüket már is nem kell megjegyeznünk, a keresztnevükkel minden bizonnyal sokszor és remélhetőleg találkozunk még...A generációváltás nem probléma: mindkét fiatal énekesnő a maga útját járja...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!