Külföld

2015.02.21. 11:31

Tóásó Előd rövidesen szabadulhat

Fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte pénteken egy bolíviai bíróság Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban zajló, úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottját és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot.

MTI

A Tóásóra és Tadicra kiszabott öt év tíz hónap megegyezik azzal, amit a két vádlott már rácsok mögött töltött, így várhatóan hamarosan kiszabadulnak.

Tóásó Edit: félig már örülhetünk

Magyar idő szerint február 20-án, pénteken este kilenc órakor megszületett a bíróság ítélete, amely alapján Tóásó Előd "fegyveres felkelésben való részvételért" éppen annyi büntetést, azaz öt év tíz hónapot kapott, amennyi az előzetes fogva tartás ideje volt, és ezzel letöltötte a büntetését és a napokban akár szabadulhat  is. Kérdéses, hogy milyen procedúrákat kell még kiállnia ahhoz, hogy valóban megnyíljon számára  a börtön kapuja.

A helyszíni tudósításokból az derült ki, hogy elsőnek Jan Kudelka ügyét tárgyalták, ő az a férfi, aki a bolíviai kormány szerint pénzelte Eduardo Florest és társait. Ő is bűnösnek vallotta magát a fegyveres felkelésben való részvételben, ezért 6 év 9 hónap büntetést kapott és így elvileg ő is kiszabadulhat. A bolíviai üzletember után Tóásó Előd követezett, aki vallomást tett és a bíróság megállapította a bűnrészességet a fegyveres felkelésben, de ejtette a terroristavádat. A bíróság tagjai közül mindenki egyetértett az ügyész által javasolt büntetés mértékében és ez az eddigi vádalkuk során a legalacsonyabb ítéletet, 5 év 10 hónapot jelentette.

- Ez még csak egy fél győzelem, még várjuk meg, amíg leszáll vele a gép. Mint ahogyan egy barátom fogalmazott, félig azért már örülhetünk - mondta a Fejér Megyei Hírlapnak a hírre a Fejér megyei Száron élő Tóásó Edit. Tóásó Előd testvére, aki soha nem adta fel a reményt és kezdettől félelmet és akadályt nem ismerve küzdött az ártatlanul bebörtönzött Előd kiszabadulásáért, felidézte: a vádalku és az ítélet egy több hónapos folyamat végét jelenti, nagyon sokat kellett ezért az eredményért küzdeni, tárgyalni. - Létfontosságú volt, hogy ejtsék a terrorista vádat, azaz a bíróság előtt ki legyen mondva, hogy Előd nem terrorista. Ez pedig nem csak neki, de a többieknek, mindenki másnak is nagyon fontos volt - fogalmazott Edit.

Külgazdasági és Külügyminisztérium: a magyar diplomácia segíti Tóásó Előd hazatérését

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasította Magyarország Bolíviába akkreditált nagykövetét, hogy segítse Tóásó Előd hazatérését - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szombaton az MTI-vel. A közleményben a tárca üdvözli, hogy az évek óta jogellenesen fogva tartott Tóásó Előd, magyar állampolgár szabadlábra kerülésének pillanata nagyon közel van.

Szijjártó Péter miniszter utasította Magyarország Bolíviába akkreditált Buenos Aires-i nagykövetét és konzulját, hogy személyesen járjanak el a helyi hatóságoknál annak érdekében, hogy Tóásó Előd mielőbb elhagyhassa az országot. A konzuli szolgálat fel van készülve arra, hogy a megfelelő technikai segítséget biztosítsa számára - tették hozzá.

Kifejtik, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kísérte az ügy fejleményeit, a konzuli szolgálat feladat- és hatáskörének megfelelően minden intézkedést és segítséget biztosított és biztosít annak érdekében, hogy egy Magyarországtól távoli országban eljárás alá vont magyar állampolgár konzuli védelemben részesüljön.

A közlemény felidézi, hogy az elmúlt években Magyarország a diplomácia eszközeivel is visszatérően fellépett a nemzetközi szervezetek - mint, az ENSZ, az Európai Unió, az Európai Parlament, az Amerikai Államok Szervezete - különböző fórumain annak érdekében, hogy a bolíviai hatóságok a nemzetközi szerződésekben foglalt emberi jogi normákkal összhangban tartsák tiszteletben Tóásó Előd emberi jogait, és biztosítsanak számára jogszerű eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!