Külföld

2009.09.30. 08:50

Modernizálják a kínai hadsereget - légierőben, haditengerészetben erősítenek

FMH - Kína - hadserege modernizálásának részeként - 700 ezer fővel tervezi csökkenteni a katonák számát a következő 2-3 évben - közölték szerdán a hadsereghez közel álló, meg nem nevezett források.

feol.hu

Az összlétszám csökkentésén belül azonban növelik a haditengerészet és a légierő létszámát - tette hozzá a két forrás, amely kérte neve elhallgatását, mert engedély nélkül nem nyilatkozhat külföldi médiumoknak. Az értesülések szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadseregnél tervezett létszámcsökkentés nem mehet a fegyveres erők ütőképességének a rovására.
Az ázsiai országban csütörtökön ünneplik a népköztársaság kikiáltásának hatvanadik évfordulóját, és ebből az alkalomból nagyszabású katonai díszszemlét rendeznek. A kommunista Kína haderejének a születése is erre a dátumra tehető, hiszen a mai hadsereg az államalapító Mao Ce-tung (Ma Zedong) 5 millió fős parasztseregének az örököse.
Egyelőre nem tudni, hogy a jelenleg 2,3 millió fős hadsereg a szárazföldi csapatoknál tervezett létszámcsökkentést, illetve a más haderőnemeknél beütemezett létszámnövelést követően hány katonát fog számlálni. 
 A  kínai Népi Felszabadító Hadsereg a világ legnagyobb reguláris hadserege, amelynek korszerűsítésével párhuzamosan az ázsiai ország katonailag fokozatosan nyitott a külföld felé, például támogatja a Szomália partjai előtt kalózok ellen indított műveleteket.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!