Külföld

2012.10.29. 14:41

Szupervihar fenyegeti Amerikát (videó)

Több tízmillió embert fenyeget az Egyesült Államok felé tartó Sandy hurrikán, ami helyi idő szerint hétfő este fogja elérni Amerika keleti partvidékét, és akár szuperviharrá is fejlődhet. Százezreket evakuáltak, több nagyvárosban szünetel a tömegközlekedés, sok helyen tanítási szünetet rendeltek el, és több ezer repülőjáratot is töröltek.

LiveInfo

Vasárnap este 7 órakor leállt a tömegközlekedés New Yorkban és 375 ezer ember kitelepítését rendelte el Michael Bloomberg polgármester a közelgő Sandy hurrikán miatt. Az áradással fenyegetett területeken élők kényszerültek otthonaik elhagyására. A városba kivezényelték a nemzeti gárda egységeit.

A hurrikán egy 700 mérföld széles sávban bárhol lecsaphat teljes erejével. Maine, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Pennsylvania, Delaware, Maryland, Virginia, Észak-Karolina, Dél-Karolina államokban mind figyelmeztetéseket adtak ki a lakosságnak. A területeken összesen több mint 50 millió ember lehet érintett.

A hurrikán belsejében hétfő hajnalban már 140 kilométer per órás széllökéseket mértek. Az előrejelzések szerint a New Yorkra több mint 3 méteres hullámok zúdulhatnak, mely eláraszthatja Manhatten alacsonyabban fekvő részeit.

A Sandy Amerika történetének legnagyobb kiterjedésű vihara lehet. A meteorológusok attól tartanak, hogy a hurrikán út közben összeakad a sarkköri hideg légtömegekkel és így szuperviharrá alakul. A Sandy a karibi térségben eddig már legalább 67 ember halálát okozta.

Videó (a reklám után indul):

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!