Külföld

2012.01.09. 09:10

Afgán katonaruhába öltözött merénylő lőtt amerikai katonákra

Afgán katonaruhába öltözött merénylő nyitott tüzet amerikai katonákra vasárnap az ország déli részén, egy amerikai katona meghalt, egy másik megsebesült - közölte hétfőn egy afgán katonai szóvivő.

MTI

Mohammad Záhir Azimi ezredes elmondta, hogy a támadót megölték. Az eset az afgán nemzeti hadsereg egyik támaszpontján történt, Zábul tartományban, 400 kilométerre délre a fővárostól, Kabultól.
   
A szóvivő hozzátette, vizsgálat deríti ki majd, hogy a támadó valóban az afgán hadsereg tagja volt vagy csak annak egyenruhájába öltözött. Azt is fel kell tárni, hogy ha katona volt, akkor mi volt tette indítéka - mondta.
   
A korábbi hasonló támadások aggodalmat váltottak ki a koalíciós erőkben, mert azt gondolták, hogy a tálib lázadók nagy számban beférkőznek az afgán rendőrség és a hadsereg soraiba, miközben a NATO éppen azon volt, hogy felgyorsítsa a biztonsági erők kiképzését. Egyes esetekben az afgán hadsereg tagjai támadtak NATO-katonákra, de előfordultak olyanok esetek is, amikor felkelők katonai egyenruhába öltözve támadtak.
   
A NATO vasárnapi közleményében csupán annyit közölt, hogy a szövetségesek egy katonája meghalt, de nemzetiségéről nem szolgált részletekkel, akárcsak az eset helyszínéről.
   
A mostani lövöldözéssel 11-re emelkedett az ebben a hónapban elesett NATO-katonák száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!