Külföld

2011.08.25. 17:34

Kadhafi jól van, irányítja a harcot a lázadók ellen

Moammer el-Kadhafi ezredes a szóvivője szerint jól van, biztonságosan rejtőzködik, és irányítja a harcot a lázadók ellen, a szabadságért és függetlenségért.

MTI

Musza Ibrahim ezt telefonon mondta el csütörtökön az AP amerikai hírügynökségnek egy rejtekhelyről. Szerinte az ország vezetőjének a harci szelleme töretlen, az egész családja jól van, és közeli munkatársai is vele maradtak. A szóvivő azt állította, hogy Tripoli jó részét ők tartják ellenőrzésük alatt, ami ellentmond a helyszíni tudósításoknak.
Ibrahim szerint Kadhafi képes az ellenállásra "heteken, hónapokon és éveken át". A vezér hollétét természetesen nem árulta el, csak annyit, hogy Líbia területén tartózkodik.

A líbiai felkelők bekerítettek Tripoliban egy lakóépület-csoportot, amelyek egyikében reményük szerint Moammer el-Kadhafi rejtőzik a fiaival együtt. A tűzpárbaj már az épületeken belül zajlik. Azt nem mondták, miért hiszik, hogy az ezredes ott van. "Együtt vannak egy kis lyukban. Ma befejezzük. Ma véget vetünk ennek" - mondta az egyik harcos. Előzőleg a felkelők egyik szóvivője Tripolitól 150 kilométerre sejtette a politikus búvóhelyét.

Egy másik katonai illetékes azt mondta az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak, hogy még a nap folyamán fel akarják számolni az utolsó ellenállási gócokat Abu Szelim (Szlim) negyedben, amely még Kadhafiék kezében van. A negyedben "néhány száz" kadhafista lehet - mondta, hozzátéve, hogy a felkelők sok ezren vannak.

Tripoliban egyes kerületekben kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba, az utcákon megjelentek a civil személygépkocsik, és kinyitott néhány pékség is. A város nyolcvan százaléka van a felkelők kezén a saját állításuk szerint, de még a békés helyeken is káosz uralkodik, és nem ritkák a hirtelenül kitörő lövöldözések.

A NATO is besegít a Kadhafi utáni kutatásba - közölte a brit védelmi miniszter a Sky News tv-csatornán.
Liam Fox elmondta, hogy a katonai szövetség hírszerzéssel és felderítőeszközökkel segít a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) Kadhafi és "a rezsim megmaradt tagjai" felkutatásában.

Oana Lungescunak, az atlanti szervezet szóvivőjének ugyanakkor olyan értelmű kijelentését ismertette az AFP francia hírügynökség, hogy nincs katonai koordináció a NATO és a líbiai felkelők között. Lungescu eszerint azt hangsúlyozta, hogy a NATO szerepköre nem változott meg: figyelemmel kíséri a helyzetet, és ha veszélyeztetve látja a líbiai polgári lakosságot, akkor közbelép.
 
A brit védelmi miniszter közlése szerint viszont a NATO elsősorban légi felderítéssel segít a felkelőknek. Arra a kérdésre, hogy különleges alakulatokat is bevetnek-e Líbiában, például a brit hadsereg elitalakulatát, az SAS kommandót, a miniszter azt felelte: "Jelenleg nem közölhetünk semmit a különleges erőkről".
Lungescu a maga részéről annyit elismert, hogy a NATO valóban fenntart "kapcsolatokat" a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanáccsal, de szerinte ez nem megy túl a szokványos politikai kapcsolatok mértékén.  
A The Daily Telegraph című londoni napilap azt írta, az SAS "kulcsszerepet játszott" a líbiai főváros, Tripoli bevételét célzó hadműveletek összehangolásában. Az újság azt is tudni véli, hogy az elitegység azt a parancsot kapta, hogy próbálja felkutatni Kadhafit.

A líbiai vezető eltűnt tripoli rezidenciájából, amelyet kedden elfoglaltak a felkelők. Az ÁNT átszámítva 1,6 millió dollár vérdíjat tűzött ki Kadhafi fejére.

Kiszabadult négy olasz újságíró, akit szerdán raboltak el fegyveresek Líbiában - jelentette internetes oldalán a Corriere della Sera című olasz újság.

A Corriere della Sera, a La Stampa és az Avvenire újságírói a fővárost, Tripolit és a tőle 50 kilométerre nyugatra fekvő az-Záviját összekötő országúton autóztak, amikor civilek megállították őket és agyonlőtték a líbiai sofőrt. A csoport átadta a négy olaszt - három férfit és egy nőt - Moammer Kadhafi líbiai vezető embereinek. Az újságírókat elhurcolták Tripoliba. A bengázi olasz konzul szerint a líbiai fővárosban egy lakásban őrizték őket. Kiszabadulásuk részletei egyelőre nem ismeretesek.

Szerdán, mint a The Washington Post honlapján áll, kiszabadult egy amerikai újságíró, Matthe VanDyke is, aki március óta raboskodott a tripoli Abu Szalim börtönben. VanDyke felhívta Baltimore-ban élő édesanyját, s ő közölte a sajtóval, hogy fiát a Kadhafi-ellenes felkelők szabadították ki.

Szerda délutánra minden Líbiában fogva tartott amerikai állampolgár kiszabadult - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Victoria Nuland szerint négy amerikai szerdán, az ötödik pedig a hét elején nyerte vissza a szabadságát. Az amerikai illetékesek a Líbiában az amerikai érdekeket is képviselő magyar kormánnyal együtt dolgoznak a hazajuttatásukon.

Több afrikai ország Líbia legitim képviselőjének ismerte el a líbiai felkelők politikai szervét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT). Etiópia, Burkina Faso és Csád szerdán állt át az ÁNT oldalára. 

 Líbiában a helyzet még nem világos, visszafordíthatatlan áttörésről korai lenne beszélni - jelentette ki Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője szokásos heti tájékoztatóján.
Mint mondta, Oroszország igyekszik operatívan reagálni minden változásra. "Majd meglátjuk, mi történik, a prognózisokkal még várunk" - mondta. 

Moszkvai megítélés szerint Líbia konfliktus utáni berendezkedését az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt kell megvalósítani. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár líbiai ENSZ-misszióra vonatkozó felvetése kapcsán Lukasevics rámutatott: az egyeztetés folyik, "de óvatosan kell megközelíteni és nem szabad elsietni a konkrét mechanizmusok meghatározását, annak tisztázását, hogy ez hogyan valósul meg a gyakorlatban", mert Líbiából igen ellentmondásos hírek érkeznek.





 

OLDALTÖRÉS: Kadhafit majdnem elfogták

 

 

 




Kadhafit majdnem elfogták

Nem sokon múlt Moammer Kadhafi elfogása: a felkelők egyik kommandós egysége szerdán rajtaütött Tripoli központjában egy házon, ahol hírszerzési források szerint menedéket keresett a megbuktatott líbiai vezető  - adta hírül csütörtökön a Paris Match című francia hetilap.
Az újság arab titkosszolgálatokra és a líbiai felkelőkre hivatkozva tájékoztatott arról, hogy az ezredes valószínűleg még mindig Tripoliban tartózkodik.
   
A szóban forgó házból Kadhafi akkor távozhatott, amikor ügynökök hatoltak be oda szerdán délelőtt tíz óra körül. A hetilap információi szerint bizonyíték van arra is, hogy az ezredes eltöltött legalább egy éjszakát ebben a szerény hajlékban, bár azt nem tudják, hogy ez most volt-e.


Liam Fox: a NATO is keresi Kadhafit

A NATO is besegít Líbiában az arab ország vezetője, Moammer Kadhafi ezredes utáni kutatásba - közölte csütörtökön a brit védelmi miniszter a Sky News tv-csatornán.

Liam Fox elmondta, a katonai szövetség hírszerzéssel és felderítőeszközökkel segít a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) Kadhafinak és "a rezsim megmaradt tagjainak" felkutatásában.
A brit védelmi miniszter hozzátette, a NATO elsősorban légi felderítéssel segít. Arra a kérdésre, hogy különleges alakulatokat is bevetnek-e Líbiában, például a brit hadsereg különlegesen kiképzett elitalakulatát, az SAS kommandót, a miniszter azt felelte: "Jelenleg nem közölhetünk semmit a különleges erőkről".
A The Daily Telegraph című londoni napilap azt írta, az SAS "kulcsszerepet játszott" a líbiai főváros, Tripoli bevételét célzó hadműveletek összehangolásában. Az újság azt is tudni véli, hogy az elitegység azt a parancsot kapta, hogy próbálja felkutatni Kadhafit.
A líbiai vezető eltűnt tripoli rezidenciájából, amelyet kedden elfoglaltak a felkelők. Az ÁNT átszámítva 1,6 millió dollár vérdíjat tűzött ki Kadhafi fejére.

A felkelők ötmilliárd dollár felszabadítását kérik

Ötmilliárd dollár felszabadítását kérik az arab és a nyugati szövetségesektől a líbiai felkelők.

A Dél-Afrikai Köztársaság az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén helyi idő szerint szerdán elutasította azt az amerikai kérést, hogy oldják fel az ENSZ-határozattal befagyasztott líbiai bankszámlákat az Átmeneti Nemzeti Tanács megsegítésére.

A líbiai felkelők politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a képviselői szerda este a dohai nemzetközi értekezleten jelentették be az ötmilliárd dolláros igényüket. Az ÁNT emírségi "nagykövete", Aref an-Naid szerint az Kadhafi-rezsim külföldön befagyasztott javaiból felszabadított pénzből fedeznék egyebek mellett az ország háborús újjáépítését, a sebesültek ellátását, a bérek kifizetését és a lakosság lefegyverzését.

A líbiai felkelők eredetileg 2,5 milliárd dollár felszabadításáról akartak tárgyalni a szövetségesekkel, de a dohai találkozón már az összeg duplájáról volt szó. Mahmúd Dzsibril, az ÁNT második számú vezetője korábban elmondta, hogy a pénzre a muzulmán böjti hónapot, a ramadánt követő háromnapos ünnepig, az íd al-fitrig kell összegyűjteni. "Szeretnénk fizetést adni az embereknek, hogy normálisan ünnepelhessenek, ajándékot vehessenek a szeretetteiknek" – mondta Dzsibril, aki 160-170 milliárd dollárra becsülte a befagyasztott bankszámlák értékét.

A dohai találkozón Háled ben Mohammed al-Atíja katari nemzetközi együttműködési miniszter hangsúlyozta, hogy feltétlenül szükséges az ÁNT támogatásának garantálása, hogy a vezetősége helyre tudja állítani a békét, a stabilitást és a biztonságot az országban. A miniszter egyben reményét fejezte ki, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadja azt a határozattervezetet, amely lehetővé teszi a korábban a Kadhafi-kormánynak az Egyesült Államokban zárolt bankbetétjeiről 1,5 milliárd dollár felszabadítását. A további 3,5 milliárd dollár felszabadításához hivatalos kérelmet nyújtanak be az ENSZ BT és az EU szankcióbizottságához.

A katari találkozón részt vettek az Egyesült Államok, Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Törökország és az Afrikai Unió képviselői is.

Az Egyesült Államok korábban jelezte, hogy augusztus 8-án szavazást kért a BT-ben a befagyasztott bankszámlák feloldásáról. A Dél-afrikai Köztársaság azonban elutasította a kérést, mert meg kívánja várni, hogy az Afrikai Unió csütörtöki ülésén elismeri-e vagy sem az ÁNT-t. A két ország, valamint a BT többi tagja között csütörtökön is folytatódnak a tárgyalások a kérdésben.

A líbiai bankszámlákat február 26-án zárolták ENSZ-határozattal, amely az ellenzék elleni brutális megtorlás miatt kemény szankciókkal sújtotta Moammer Kadhafi ezredest, valamint a családját és a környezetét. Washington 1,5 milliárd dollárt szeretne feloldani azonnali segítségként Líbia számára, most, amikor a Kadhafi-rendszer összeomlóban van.

Baso Sangqu, Dél-Afrika ENSZ-nagykövete kijelentette: "A BT mind a 15 tagja aggódik a humanitárius válság miatt, akár Tripoliban akár Bengáziban. Biztosak szeretnénk azonban lenni abban, hogy jó irányt követünk, betartjuk a törvényt".








 

OLDALTÖRÉS: Újságírók szabadultak ki Líbiában







Újságírók szabadultak ki Líbiában

Kiszabadult négy olasz újságíró, akit szerdán raboltak el fegyveresek Líbiában - jelentette internetes oldalán a Corriere della Sera című olasz újság.

A Corriere della Sera, a La Stampa és az Avvenire újságírói a fővárost, Tripolit és a tőle 50 kilométerre nyugatra fekvő az-Záviját összekötő országúton autóztak, amikor civilek megállították őket és agyonlőtték a líbiai sofőrt. A csoport átadta a négy olaszt - három férfit és egy nőt - Moammer Kadhafi líbiai vezető embereinek. Az újságírókat elhurcolták Tripoliba. A bengázi olasz konzul szerint a líbiai fővárosban egy lakásban őrizték őket. Kiszabadulásuk részletei egyelőre nem ismeretesek.
   
Szerdán, mint a The Washington Post honlapján áll, kiszabadult egy amerikai újságíró, Matthe VanDyke is, aki március óta raboskodott a tripoli Abu Szalim börtönben. VanDyke felhívta Baltimore-ban élő édesanyját, s ő közölte a sajtóval, hogy fiát a Kadhafi-ellenes felkelők szabadították ki.
   
Szerda délutánra minden Líbiában fogva tartott amerikai állampolgár kiszabadult - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Victoria Nuland szerint négy amerikai szerdán, az ötödik pedig a hét elején nyerte vissza a szabadságát. Az amerikai illetékesek a Líbiában az amerikai érdekeket is képviselő magyar kormánnyal együtt dolgoznak a hazajuttatásukon.



OLDALTÖRÉS: Volt jegybankelnök: Kadhafi magával vihette az aranytartalék egy részét

Volt jegybankelnök: Kadhafi magával vihette az aranytartalék egy részét

Volt jegybankelnök: Kadhafi magával vihette az aranytartalék egy részét

Volt jegybankelnök: Kadhafi magával vihette az aranytartalék egy részét

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető szert tett az ország tízmilliárd dollárnyi aranytartalékának egy részére, és igyekszik pénzzé tenni, hogy szavatolja biztonságát, és hogy zűrzavart keltsen - mondta a líbiai központi bank volt elnöke egy csütörtökön megjelent interjúban.

"Tripoliban tízmilliárd dollárnyi aranytartalék van. Kadhafi, amikor elmenekült, magával vihette ennek egy részét" - mondta Ferhat Bengdara a Corriere della Sera című milánói lapnak.
   
"Biztos, hogy megpróbálja lefizetni a törzseket és a milíciákat, hogy szavatolja személyes biztonságát, és hogy zűrzavart keltsen" - mondta a korábbi jegybankelnök.
   
Ferhat Bengdara azt állította, a líbiai vezető már korábban is megpróbált "kétségbeesetten" túladni az aranytartalékon. Felidézte, hogy nemrégiben egy külföldi ismerőse elmondta neki, hogy kapcsolatba lépett vele Kadhafi egyik legközelebbi híve, és 25 tonna aranyat kínált eladásra. A volt jegybankelnök elmondta, azt tanácsolta ismerősének, utasítsa el az ajánlatot.
   
A menekülő líbiai vezető hollétéről Bengdara azt mondta, két eset lehetséges: vagy az algériai határ felé tart, vagy a délnyugati országrészbe, Fezzan régió székhelye, Szebha városa felé, amely közlekedési csomópont. Innen folytathatja útját akár Algéria, akár Niger, akár Csád felé, ráadásul a Kadadfa törzs (amelyből Kadhafi származik) a helyi politikai és gazdasági élet megkerülhetetlen szereplője.
   
A líbiai központi bank elnöke az észak-afrikai ország gazdasági helyzetéről azt mondta, Líbiának 5-7 milliárd dollárra lenne szüksége, hogy helyreállítsa a bankrendszer működését, kifizesse a béreket, és hogy fedezze a fogyasztás 80 százalékát kitevő importot. Ferhat Bengdara ugyanakkor hozzátette: Líbia gazdag ország, nincs szüksége adományozókra. A gazdasági szakember szerint a líbiai állam vagyona - beleértve a központi bank, a szuverén vagyonalap tartalékait és az aranytartalékot - eléri a 168 milliárd dollárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!