Külföld

2011.07.05. 19:19

Több mint 10 ezer amerikai katona maradhat Irakban jövőre

A washingtoni Fehér Ház hajlandó arra, hogy jövőre több mint 10 ezer katona maradhasson Irakban - közölték Bagdadban amerikai illetékesek.

MTI

Barack Obama amerikai elnök kormányzata sok iraki és egyes kulcsfontosságú demokrata politikusok ellenkezése dacára hajlik erre a megoldásra.
Az amerikai katonai jelenlét meghosszabbítása az arab országban Bagdad hivatalos kérésétől függ. Bagdadnak mérlegelnie kell, hogy az iraki biztonsági erők felkészültek-e a lázadók újabb támadásainak kivédésére a terIrak várhatóan legkorábban szeptemberben hozza meg döntését: a jelenlegi elképzelések szerint éppen ekkor kezdődhet meg a még Irakban állomásozó 46 ezer amerikai katona kivonása.
Ugyanakkor Washington különböző változatokat dolgozott ki arra, hogy a 8500-10000 amerikai katona mégis Irakban maradjon, akik folytatnák az iraki biztonsági erők kiképzését - nyilatkozták kormányzati tisztviselők és katonai vezetők az AP amerikai hírügynökségnek. Ugyanezekről a számokról tettek említést Bagdadban dolgozó diplomaták is.
 Tommy Vietor, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője email üzenetében azt írta, hogy jelenleg nem tervezik amerikai katonák állomásoztatását Irakban december után, de ha Bagdad kéri, hogy ezt követően is legyenek amerikai erők az országban, Washington komolyan fontolóra veszi a kérés teljesítését.
vezett amerikai kivonulás decemberi befejezése után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!