Külföld

2011.07.07. 17:50

Netanjahu Szófiában is a palesztin állam elismerése ellen lobbizott

Az önálló palesztin állam ENSZ általi elismerése ellen lobbizott csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a bolgár kollégájával Szófiában tartott találkozón.

MTI

Netanjahu újságírók előtt elmondta, hogy az izraeli és a bolgár kormány közös ülésén nem a palesztin kérdés volt a legfontosabb téma. Bojko Boriszov bolgár kormányfő országa álláspontját illetően mindössze ennyit mondott: "majd megtudják, ha szavazásra kerül sor". Boriszov egyúttal arra kérte az izraeli-palesztin konfliktusban részt vevő feleket, hogy "térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz".
Az önálló palesztin állam elismeréséről a tervek szerint a szeptemberi ENSZ-közgyűlési ülésszakon szavaznak. Az izraeli kormányfő korábban Románia támogatását igyekezett elnyerni az ügyben.
Netanjahu Szófiában a Gázai övezet blokádjával kapcsolatban kifejtette, hogy arra szükség van a Hamász szélsőséges palesztin szervezetnek szánt fegyverszállítások megakadályozása érdekében. Az izraeli kormányfő a humanitárius szervezetek figyelmét arra hívta fel, hogy ha valóban segíteni akarnak a gázaiaknak, akkor szálljanak síkra a Hamász-uralom befejezése mellett. Mint hangsúlyozta, egy szabad Gázai övezet csak a Hamász nélkül képzelhető el. Netanjahu kitért az iráni atomprogramban rejlő veszélyekre is, amelyek "nemcsak a régiót, hanem az egész világot" fenyegetik.
Az izraeli kormányfő több miniszter kíséretében érkezett Szófiába a két ország közötti együttműködés előrelendítését célzó kormányközi megbeszélésre. Az EU tagjaként Bulgária "kaput nyit az európai piacokra" - húzta alá Netanjahu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!