Külföld

2011.05.27. 09:16

A G8-ak csoportja az erőszak azonnali megszüntetését követeli Szíriától

A világ iparilag legfejlettebb hét országát és Oroszországot tömörítő csoport, a G8 "elborzasztónak" minősíti a békés tüntetők megölését Szíriában, s az erőszak alkalmazásának azonnali beszüntetését követeli a szír hatóságoktól.

MTI

Mindezt az a határozattervezet tartalmazza, amelyet a G8 mostani franciaországi, deauville-i csúcsértekezletén adnak majd ki, s amelyet a Reuters hírügynökség előzetesen megszerzett. A dokumentum megfogalmazása azonban enyhébb, mint a korábbi tervezeté volt: míg ez utóbbiban a csúcson részt vevő állam- és kormányfők azzal fenyegettek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulnak, a damaszkuszi vezetés elleni fellépést kérve, a Reuters által ismertetett változatban már csak az szerepel: ha a szíriai kormányzat nem tesz eleget a felszólításnak, a Nyolcak "fontolóra vesznek további lépéseket". 
Megfigyelők szerint ez a változás az orosz álláspontra vezethető vissza: Moszkvának - a G8 egyik tagjának - vétójoga van az ENSZ Biztonsági Tanácsában, s általában a nyugati hatalmaknál engedékenyebb álláspontot képvisel az arab világ önkényuralmi rendszereivel szemben.
Nicolas Sarkozy francia elnök, a G8 csúcs házigazdája csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: "a szíriai vezetőkkel szemben egyértelműen felmerül a szankciók szigorításának kérdése, miután a tüntetők ellen alkalmazott erőszak elfogadhatatlan."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!