Külföld

2011.04.11. 15:43

Fajjád-jelentés: Palesztina készen áll államiságának megteremtésére

A palesztinok készen állnak államiságuk azonnali megteremtésére azon jelentés szerint, amelyet Szalám Fajjád miniszterelnök a héten készül a palesztin területek legfőbb segélyezői elé terjeszteni Brüsszelben.

MTI

A kormányfő tényeket és számokat sorol majd, hogy bemutassa, miképp használta fel a Ciszjordániát ellenőrző Palesztin Hatóság azt a több száz millió dollárnyi segélyt, amelyet az elmúlt két évben külföldről kapott egészségügyi, oktatásügyi, energetikai, vízügyi, biztonsági, igazságügyi és lakásügyi intézményeinek kiépítésére.
 "Meggyőződésem, hogy kormányzati intézményeink mostanra nagy mértékben készen állnak mindazon felelősségnek a vállalására, amely a megszállt palesztin területek feletti teljes szuverenitás elnyerésével hárul majd rájuk" - hangoztatja Fajjád a 63 oldalas dokumentumban. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az izraeli katonai megszállás felszámolása nélkül ezek a vívmányok nem tudnak kibontakozni, és "fenntarthatóságuk is korlátozott marad".
Palesztin vezetők arra készülnek, hogy szeptemberben államiságuk elismerését kérjék az ENSZ Közgyűlésétől minden, Izrael által 1967-ben megszállt területre vonatkozóan, beleértve a Gázai övezetet is, amely felett Fajjádnak és Mahmúd Abbász elnöknek jelenleg nincs fennhatósága. Izrael figyelmeztetett, hogy ez a fajta, egyoldalú lépés nem pótolhat egy olyan közel-keleti békemegállapodást, amelyben közös egyetértéssel mondanák ki egy palesztin állam létrehozását.
A palesztin vezetés azonban nem hagyja magát eltántorítani, s elhatározásához széles nemzetközi támogatásra is sikerült szert tennie: az idei évre már 110-re emelkedett a Palesztinát államként elismerő országok száma.
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten maga is méltatta a Palesztin Hatóság kormányzati teljesítményét, s az előbbi úgy vélekedett, hogy a palesztinok "jó helyzetben vannak ahhoz, hogy a közeli jövőben bármikor létrehozzanak egy államot".
Fajjád ismertté vált jelentése szerint kormánya minden palesztin települést csatlakoztatott az elektromos hálózatra, és 2250 kilométernyi közutat épített ki. A dokumentum szerint a palesztin gazdaság 2010-ben 9,3 százalékos GDP-növekedést mutatott, s a javuló üzleti bizalom jeléül Ciszjordániában 591 új vállalkozást regisztráltak 2010 novembere és 2011 februárja között, együttvéve 392,5 millió euró tőkével.
 A munkanélküliség egészében véve 26,6 százalékról 23,4 százalékra csökkent a tavalyi 3. negyedévről a 4. negyedre. A 2007 óta a Hamász iszlamistái által kormányzott Gázai övezetben ugyanakkor 37,4 százalékos a munkanélküliség, több mint duplája a ciszjordániai 16,9 százaléknak.
Míg elvben ugyanannak a leendő államnak a részét képezik, Gáza és Ciszjordánia talán sohasem állt még annyira távol egymástól politikailag és földrajzilag. Abbász és Fajjád békét akar kötni Izraellel. A Hamász ezzel szemben elutasít minden olyan megállapodást, amely elismerné Izrael Állam létét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!