Külföld

2011.03.17. 12:26

Peking pontos tájékoztatást kért a japán helyzeről - a kínaiak pánikszerűen veszik a sót

FMH - Peking azt kérte csütörtökön Tokiótól, hogy "időben és pontos" tájékoztatást adjon a világ számára a sérült atomerőműből eredő radioaktív sugárzásról, miközben Kínában megindult a jódozott só és a jódtabletták felvásárlása.

MTI

"Bízunk abban, hogy a japán fél időben és pontos információkat hoz nyilvánosságra, továbbá ismerteti helyzetértékelését és előrejelzéseit" - hangoztatta Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján a szomszédos országban kialakult nukleáris válsággal kapcsolatban.
A légköri méréseken alapuló legfrissebb jelentések Kínában nem jeleznek rendellenességet, de a lakosság aggodalmának már több jele van, így a só és a jódtabletták felvásárlása. A kínai hatóságok csütörtökön felszólították a lakosságot, hogy álljanak le a só pánikszerű felvásárlásával, amit "alaptalan híresztelések terjesztői" idéztek elő azzal az állítással, hogy a sóban lévő jód hasznos a sugárfertőzés kezelésére.
Az elmúlt napokban egyes boltokban eltűnt a sókészlet, s a hiány következtében felszökött az ára. A nemzeti fejlesztési és reformbizottság közleményében nyomozást és a felelősök megbüntetését ígéri. "Ne higgyenek a rémhíreknek, ne terjesszék azokat, és ne kezdjenek pánikszerű felvásárlásokba" - áll a dokumentumban.
Szakértők ezzel egy időben megkezdték a felvilágosítást, és a kínai médiában egyrészt a jódozott só használatának hiábavalóságáról igyekeznek meggyőzni a lakosságot, másrészt újra meg újra felhívják a figyelmet arra, hogy a radioaktív sugárzás több ezer kilométerre történt, történik, s nem jelent veszélyt Kínára.
Ennek ellenére egyes fővárosi boltokban az eladók arról számolnak be, hogy nincs idejük a polcra kitenni az árut, a vásárlók sorba állnak a sóért, ami időközben értékes ajándékká vált. A kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományból a szokásos napi forgalom nyolcszorosát jelentették. Az üzletek több helyütt korlátozzák a fejenként megvásárolható mennyiséget.
A China Salt, az ország legnagyobb sógyártással foglalkozó állami vállalata megerősítette, hogy egyes városokból hiányt jelentettek, de közleményében azt hangsúlyozza, hogy bőséges készletek állnak rendelkezésre. Kína éves gyártási kapacitása meghaladja a 80 millió tonnát, míg tavaly összesen 8 millió tonna étkezési só fogyott el.
Sajtójelentések szerint a főváros patikáiból megkezdték a jódtabletták felvásárlását is; a megszólaltatott vevők között volt olyan, aki a keleti partvidéken élő rokonainak vette a gyógyszert. Másvalaki elmondta, hogy tíz gyógyszertárban is volt, de nem kapott a keresett tablettákból, míg végül egy kórházban dolgozó ismerőse révén jutott hozzájuk.
Miután kiderült, hogy a só nem szűnő felvásárlása mögött az a félelem is meghúzódik, miszerint a só kinyeréséhez forrásul használt tengervíz radioaktív anyagokkal szennyeződik, a legfrissebb jelentések arról igyekeznek meggyőzni a közvéleményt, hogy Kína vizei nem veszélyeztetettek.
Az országos tengerészeti környezetfelügyelő központ közleményében határozottan kiemeli, hogy Japán irányából tartósan keleti irányban fúj a szél, míg Kína Japántól nyugatra helyezkedik el. A szakemberek azt állítják, a jelen körülmények között lehetetlen, hogy a radioaktív szennyezés a Csendes-óceánon keresztül Kínáig terjedjen.
A japán események hatására a kínai tőzsdemutatók Sanghajban és Sencsenben (Senzhen) is estek, de például a délnyugat-kínai Yunnan Salt & Salt Chemical Co. sógyártó vállalalat részvényei elérték a napi tízszázalékos emelkedési határt, ami részvényenként 15,10 jüan emelkedést jelentett a cégnek az előző kereskedési naphoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!