Külföld

2011.03.29. 14:53

Költségtérítés, adósságtörlesztésre? Lemondott egy osztrák EP-képviselő

FMH - Lemondott egy osztrák európai parlamenti képviselő, aki egy osztrák lap szerint céges adósságai törlesztésére akarta felhasználni költségtérítési díját.

MTI

Hella Ranner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselője tagadta a Kurier című lapban megjelent állításokat. Lemondását azzal indokolta, hogy "minden idejét és erejét" a vádaskodások megcáfolásának akarja szentelni.
Ranner két héten belül már a második ÖVP-s európai parlamenti képviselő, aki lemond. Ranner párttársa, Ernst Strasser volt belügyminiszter azután vált meg mandátumától, hogy - két másik EP-képviselővel együtt - lobbizási botrányba keveredett.
A Kurier keddi számában írt arról, hogy Ranner a grazi bírósághoz intézett, a csődeljárás megindítását kérvényező beadványában azt írta, cége adósságát részben a képviselőknek járó költségtérítési díjból tudja fedezni.
A politikusnő ügyvédje a lap kérdésére azt mondta, a beadványban "tévesen fogalmaztak", ügyfele soha nem akarta a költségátalányt törlesztésre fordítani.
Osztrák sajtóértesülések szerint Ranner pártjának erőteljes nyomására nyújtotta be lemondását. Othmar Karas EP-képviselő, aki Strasser lemondása után az ÖVP-s EP-küldöttség vezetője lehet, egy lapértesülés szerint a tisztség elvállalását az eset tisztázásától tette függővé. Vezető ÖVP-s politikusok a nyilvánosság előtt előzőleg visszafogottan nyilatkoztak az ügyről. Michael Spindelegger külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a helyzetet tisztázni kell, egyúttal óvott az elhamarkodott ítéletektől.
A kisebbik kormánypárt vezetője, Josef Pröll alkancellár már Strasser lemondása után is bírálatok kereszttüzébe került, így Ranner ügye várhatóan újabb kritikák forrása lesz. Pröllt személyügyi döntései miatt párton belül és kívül is bírálták, sajtóértesülések szerint a vezetőváltás is szóba került. ÖVP-s kormánytagok és Karlheinz Kopf frakcióvezető viszont kedden egyaránt mögötte sorakoztak fel és cáfolták, hogy szóba került volna a pártelnök lecserélése.
Strasser ellen az osztrák korrupcióellenes ügyészség, az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) és az EP is vizsgálódik. Az osztrák hatóság kedden házkutatást tartott a nyomozással összefüggésben. A politikus azután jelentette be távozását, hogy a The Sunday Times című brit lap közzétett a honlapján egy videofelvételt, amelyen Strasser a lap magukat érdekkijáróknak kiadó újságíróinak megígérte, hogy százezer euróért cserében közbenjár egy uniós jogszabály módosítása érdekében. Strasser azt állítja, csak színlelte az együttműködést, hogy kiderítse, ki áll a színlelt korrupciós kísérlet hátterében.
A lap szerint Strasser mellett két másik EP-képviselő, Adrian Severin volt román külügyminiszter és Zoran Thaler korábbi szlovén külügyminiszter is besétált a csapdába. Strasser után Thaler is megvált képviselői tisztségétől, Severin azonban nem hajlandó lemondani mandátumáról. Pártjából (Szociáldemokrata Párt - PSD) azonban kilépett, hogy megelőzze a kizárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!