Külföld

2011.02.28. 18:00

CSU-bírálat a török miniszterelnöknek

A bajor uniópárt élesen bírálta a török miniszterelnököt a vasárnap este Düsseldorfban mondott beszéde tartalmáért.

MTI

A Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára hétfőn Münchenben kijelentette: Recep Tayyip Erdogan fellépése a zsúfolt sportcsarnokban "több évre visszavetette a külföldiek németországi beilleszkedését célzó erőfeszítéseinket". Alexander Dobrindt "példátlannak" nevezte, hogy "egy külföldi kormányfő rendszeres időközönként fölhecceli a nálunk élő honfitársait".
Erdogan vasárnap mintegy 12 ezer török előtt arra ösztönözte hallgatóságát, hogy illeszkedjenek be abba a társadalomba, amelyben élnek. "Beolvadásról viszont szó sem lehet. Senki sem szakíthat el bennünket saját kultúránktól" - hangoztatta. A Líbiából kimenekített török vendégmunkások példájához kapcsolódva arról biztosította honfitársait, hogy ők is "egy nagy állam, a Török Köztársaság védelme alatt állnak. Minden lehetőségünkkel támogatjuk és védjük" őket.
Erdogan 2008-ban Kölnben mondott beszédet tízezer török előtt, emberiség elleni bűntettnek nevezve az asszimilációt. Ezzel felháborodást váltott ki a német pártok körében.
A CSU-főtitkár "elfogadhatatlan kisiklásnak" minősítette Erdogannak azt a vasárnapi kijelentését, miszerint Törökország a patrónusa valamennyi töröknek, így a Németországban és Líbiában élőknek is. "Nem engedjük, meg hogy Erdogan úr Líbiához hasonlítson bennünket" - hangoztatta Dobrindt.
A CSU alsóházi képviselőcsoportjának a vezetője is támadta a török kormányfőt. Hans-Peter Friedrich szerint Erdogannak nem az számít, hogy a török kivándorlók mennél hosszabb ideig kötődjenek a hazájukhoz. Ehelyett arra akarja kihasználni őket, hogy Törökország érdekeit képviseljék Németországban. Ha azok, akik Németországba érkeznek, három év alatt csak annyit tanulnak meg, mint Erdogan tanult 2008. februári kölni beszéde óta, akkor csakugyan kudarcra van ítélve az integráció - hangoztatta a CSU-képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!