Külföld

2011.01.28. 16:47

Több tízezer ember vonult fel Tirana utcáin

Több tízezer ember vonult fel virágokkal és gyertyákkal pénteken Tiranában, hogy békés tüntetésen emlékezzen az egy héttel ezelőtti demonstráción lelőtt három ellenzéki szimpatizánsra.

MTI

A szervezők szerint a megmozduláson 200 ezren vettek részt, de a rendőrök ezt nem erősítették meg. A tüntetők a felvonulás végén a kormány székhelye előtt gyűltek össze, amelyet több száz rendőr és a különleges erők emberei vettek körül.
A felvonulás, amelynek élén Edi Rama ellenzéki vezető, a szocialista párt más elöljárói és a múltkori tüntetés áldozatainak hozzátartozói sétáltak, leginkább temetési szertartásra, s nem tüntetésre hasonlított. A kormány központi épülete előtt felállított színpadot az agyonlőtt tüntetők hatalmas fényképeivel díszítették fel, a megmozdulás résztvevői ezek alá tették le a virágokat és a gyertyákat, miközben a hangfalakból komor zene szólt.
Az elmúlt héten a kormányt és a szervezőket egyaránt felelőssé tették a halálesetekért, amelyek politikai feszültségeket eredményeztek. A szocialista ellenzék és követői azért vonultak az utcára múlt pénteken, hogy a korrupcióval és választási csalással vádolt miniszterelnök, Sali Berisha lemondását követeljék. Berisha nem mondott le, és közölte, hogy "az albán népnek a tüntetéshez való jogát tiszteletben tartjuk", de ha Rama megpróbálja megdönteni a kormányt, akkor annak "olyan következményei lesznek, amilyet elképzelni sem lehet".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!