Külföld

2011.01.28. 16:34

Medvegyev elnök aláírta az új START-szerződés ratifikációs törvényét

Dmitrij Medvegyev orosz államfő pénteken aláírta a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új orosz-amerikai START-szerződés ratifikációs törvényét, s ezt maga jelentette be az orosz Nemzetbiztonsági Tanács ülésén.

MTI

A szerződés létrejöttét az ország szempontjából igen jelentős eseménynek minősítette. Emlékeztetett rá, hogy mind az orosz, mind az amerikai fél fűzött megjegyzéseket a szerződéshez, mégpedig a ratifikációs okmányban, de kijelentette: "Ezek nüanszok, a lényeg, hogy ez egy fontos szerződés, s a következő tíz évre meghatározza a hadászati nukleáris fegyverek csökkentésének paramétereit".
Az elnök hozzátette: a szerződés akkor lép életbe, amikor kicserélik a ratifikációs okmányokat, s ez Szergej Lavrov orosz és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter találkozóján történhet meg, amely hamarosan bekövetkezik.
Az ITAR-TASZSZ hírügynökség értesülése szerint ilyen találkozó legközelebb február első napjaiban, Münchenben jöhet létre. Egy orosz diplomáciai forrás az esemény napjaként február 5-ét említette.  
A szerződést 2010. április 8-án írta alá Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök Prágában.
A dokumentum az 1991-ben megkötött START-I. szerződés, illetve a hadászati támadó potenciálokról 2002-ben kötött szerződés (SORT, más néven Moszkvai Szerződés) helyébe lép. A START-I. 2009. december 5-én járt le, de a felek vállalták, hogy a START-III. életbelépéséig kötelezőnek tekintik a START-I. előírásait.
Az Egyesült Államok szenátusa közvetlenül karácsony előtt ratifikálta a dokumentumot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!