Külföld

2010.12.20. 06:43

Megkezdődött a dél-koreai lőgyakorlat, vadászgépek emelkedtek a levegőbe

Az észak-koreai fenyegetések ellenére a dél-koreai hadsereg megkezdte tüzérségi lőgyakorlatát az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tűzszüneti vonal közelében fekvő szigeten hétfőn, helyi idő szerint délután két órakor - közölte a szöuli védelmi miniszter.

MTI

Dél-Korea legutóbb november végén tartott itt hadgyakorlatot. Akkor Észak-Korea válaszul ágyúzni kezdte a partjaitól mindössze 11 kilométerre fekvő Jonpjong szigetet, és a támadásban két dél-koreai katona és két építőmunkás meghalt.
A lőgyakorlat megkezdésekor dél-koreai vadászgépek emelkedtek a levegőbe, hogy eltántorítsák ettől Észak-Koreát. Szöul arra figyelmeztetett, hogy ha megismétlődik a támadás, dél-koreai harci gépek azonnal csapást mérnek az észak-koreai katonai támaszpontokra. A vadászgépeken kívül készültségbe helyeztek a Sárga-tengeren két dél-koreai hadihajót, s ezek közül az egyik a legkorszerűbb nyomkövető és célzó rendszerrel van felszerelve.
Néhány órával a hadgyakorlat megkezdése előtt óvóhelyre parancsolták Jonpjong és négy közeli sziget lakosait, illetve mindenkit, aki nem katona. Újságíróknak is óvóhelyre kellett menniük.
A lőgyakorlat közel másfél, más hírek szerint két órán át tartott. Korábbi jelentések szerint a hadgyakorlaton mintegy kétezer lövedéket kellett kilőni a szigetről. A térség közvetlenül a két Koreát elválasztó határvonal közelében van, amelyet Észak-Korea nem ismer el. 
 Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap sürgősséggel összeült, hogy határozatot hozzon a koreai konfliktussal kapcsolatban, de a vétójoggal rendelkező öt állandó tagállam nézetkülönbségei miatt ez nyolc és fél órányi tanácskozás után sem sikerült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!