Külföld

2010.10.04. 10:50

Az izraeli többség ellenzi a telepbővítési moratórium meghosszabbítását

FMH - Az izraeliek több mint fele ellenzi a ciszjordániai telepbővítési moratórium meghosszabbítását - derül ki egy hétfőn közzétett közvélemény-kutatásból. Palesztína viszont e feltételhez kötötte a béketárgyalások folytatását.

MTI

Egy helyi televízió által megrendelt felmérés szerint a megkérdezettek 54 százaléka támogatta az építkezések folytatását a telepeken, és csak 39 százalék foglalt állást azok befagyasztása mellett. Emellett a közvélemény-kutatatás azt is jelzi, hogy a telepépítéseket ellenző, Ehud Barak védelmi miniszter vezette Munkapárt hirtelen népszerűség-csökkenést könyvelt el: ha ma tartanának választásokat, mandátumainak száma 13-ról hatra apadna a 120 fős parlamentben.
A telepbővítések folytatása mára a palesztin-izraeli békefolyamat kulcskérdésévé vált, mivel a palesztinok nem hajlandók folytatni a közvetlen tárgyalásokat, ha az izraeliek folytatják az építkezéseket. A helyi sajtó szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nagy nyomásnak van kitéve a nemzetközi közösség, elsősorban az Egyesült Államok részéről, hogy még legalább két hónappal hosszabbítsa meg az építési tilalmat. A moratórium folytatása viszont súlyos válságba sodorhatja a kormánykoalíciót, akár a szakadásához is vezethet.
Egyes szakértők szerint jelzésértékű, hogy Netanjahu ismételten elutasítja a kérdés nyilvános megvitatását, felszólítva minisztereit, hogy tartózkodjanak az erre kihegyezett interjúktól és kommentároktól. Kormányforrások szerint Izrael mindaddig nem fog döntés hozni a telepbővítésekről, amíg az Arab Liga tagállamai hét végi tanácsozásukon ki nem fejtik róla végleges álláspontjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!