Külföld

2010.07.19. 16:23

A BP folytathatja a nyomáspróbát, az ügyészek keresetet nyújtottak be

FMH - Engedélyt adott az amerikai kormányzat hétfőn a BP brit olajtársaságnak, hogy további huszonnégy órán át folytassa a mexikói-öbölbeli olajszivárgást gátló új olajfogó berendezés nyomáspróbáját. Eközben keresetet nyújtottak be az olajkonszern és az elsüllyedt olajfúró tulajdonosa, a Transocean ellen egy maffiaellenes törvény értelmében.

MTI

A nyomáspróba meghosszabbítására az  engedélyt Thad Allen tengernagy, az olajszivárgás elhárítására indított szövetségi katasztrófa-elhárítási műveletek parancsnoka jelentette be közleményben.
A döntés előzménye, hogy tudósok és a BP szakemberei vasárnap arról cseréltek eszmét, hogy lehetséges olajszivárgást fedeztek fel az olajfogó sapka közelében, illetve lehetséges, hogy metángáz gyülemlett fel a mélyben.
Thad Allen közleményében hangsúlyozta, a nyomáspróbák csak akkor folytatódhatnak, ha a BP eleget tesz ama kötelezettségének, hogy gondosan figyelemmel követ minden olyan jelet, amely a helyzet rosszabbodására utal.
A nyomáspróbát múlt szerdán kezdték meg. Thad Allen a múlt hét végén közölte, hogy a teszt eredményei korántsem tökéletesek. A tengernagy bejelentette, hogy huszonnégy órával meghosszabbítják a nyomáspróbát.
A Deepwater Horizon olajfúró torony április 20-i felrobbanása óta becslések szerint több százmillió liter nyersolaj ömlött a tengerbe.
Közben a BP olajvállalat és az elsüllyedt olajfúró torony tulajdonosa, a Transocean ellen keresetet nyújtottak be amerikai ügyészek a maffiaellenes, úgynevezett RICO (a bűnöző és korrupt szervezetek ellen irányuló) törvényre hivatkozva. A jogszabály értelmében az olajkonszern és a Transocean jóval magasabb, akár háromszor nagyobb összegű kártérítés fizetésére is kötelezhető a Mexikó-öbölben történt olajszennyezés miatt. 
A benyújtott keresetlevelekben az áll, hogy mindkét cég hamisított dokumentumokat bocsátott a hatóságok rendelkezésére, és megtévesztette a befektetőket. A vádpontok között ezen kívül még a megvesztegetés is szerepel.  Az amerikai igazságügyi minisztérium egyelőre még nem döntött arról, hogy a felrobbant olajfúró torony ügyében a RICO-törvény alapján indít-e büntetőeljárást, ehhez ugyanis azt is bizonyítani kell, hogy a szóban forgó vállalatok kifejezetten bűnös szándékkal, nem pedig gondatlanul jártak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!