Külföld

2010.04.11. 18:26

Lezuhant lengyel repülő: nem műszaki hiba okozhatta a tragédiát

FMH - Az orosz nyomozó hatóság vasárnap előzetesen kizárta a műszaki hiba lehetőségét a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép katasztrófája kapcsán. Közben Oroszországba érkeznek az áldozatok hozzátartozói.

MTI

Alekszandr Basztrikin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője Vlagyimir Putyin kormányfőnek, a történtek okait vizsgáló kormánybizottság vezetőjének jelentette, hogy a műszaki hiba lehetőségét egyelőre kizártnak tekintik az egyik fekete doboz felvételeinek meghallgatása alapján.
Az orosz és lengyel szakértők ugyanis közösen hozzáfogtak a fekete dobozok felvételeinek vizsgálatához, és elsőként a hangfelvételeket hallgatták le. Ez a gép pilótafülkéje és a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér légi irányítói közötti kommunikációt, illetve a pilótafülkében elhangzottakat rögzítette automatikusan. 
Basztrikin hangsúlyozta, hogy még csak előzetes vizsgálatról van szó, amelyet Moszkvában majd folytatnak, de ebből az derül ki, hogy műszaki probléma nem volt. Hozzátette: a légiirányítóknál lefoglalt felvételek alátámasztják a fekete doboz tartalmát: a pilótát tájékoztatták, hogy gyengék a látási viszonyok, s ő ennek ellenére úgy döntött, hogy leszáll. 
Putyinnak Igor Levityin közlekedési miniszter azt jelentette, hogy a két ország illetékes szolgálatai szoros együttműködésben dolgoznak, s hogy a lengyel illetékesek kérésére a repülőgép darabjait legalább jövő hét közepéig rendőri felügyelet alatt a helyszínen hagyják. Elmondta: a repülés adatait automatikusan rögzítő, második fekete doboz kiértékelését is megkezdték vasárnap. 
Késő este Varsóból két repülőgépen az áldozatok 135 hozzátartozója érkezett Moszkvába. Pjotr Birjukov, a moszkvai polgármester első helyettese újságíróknak elmondta: külön buszok várták a repülőtéren az érkezetteket, és a számukra bérelt szállodába vitték őket. "A hozzátartozók semmiben nem fognak hiányt szenvedni Moszkvában" - mondta Birjukov. Hozzátette, hogy mindenhová viszik őket, és ahol dolguk van, mindenütt pszichológusok és papok állnak majd a rendelkezésükre. Végül elmondta: minden költséget az orosz fél vállalt, a repülőutat pedig a lengyel állam fedezte. 
A Lech Kaczynski lengyel államfőt és számos vezető lengyel személyiséget szállító Tu-154-es lengyel kormányrepülőgép szombaton reggel zuhant le a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától alig 300 méternyire. Kaczynski és kísérete az 1940-ben Szmolenszk környékén lemészárolt több mint 20 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba (Katyn) magánlátogatás keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!