Külföld

2009.11.26. 12:53

Új influenza: a románoknál is elkezdtek oltani

FMH - Romániában megkezdték az influenza új típusa elleni vakcina szétosztását, az első 250 ezer adagot a fertőző gócpontnak számító Bukarestbe és a kelet-romániai moldovai megyékbe juttatják el.

MTI

A román vakcinát a bukaresti Cantacuzino immunológiai intézetben gyártották. A védőoltást már jóval korábban előállították, viszont tesztelése elhúzódott, így csak november végén kezdődhetett meg a vakcina eljuttatása a lakossághoz. 
Az első, negyedmillió adaggal elsősorban az orvosokat, valamint a nemzetbiztonság szempontjából alapvető fontosságú intézmények dolgozóit oltják be. A román egészségügyi minisztérium korábbi közlése szerint az összesen 1 millió 340 ezer adag oltóanyagból egymilliót iskolás gyerekek és egyetemisták kapnak meg, akik közül a tervek szerint 500-500 ezret oltanak be. A jövő hét elejére újabb 1 millió 90 ezer adagot juttatnak el a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásainak megfelelően Romániának lakossága 40 százaléka számára kell biztosítania új influenza elleni védőoltást. A román vakcina gyártója szerint 2010 végéig 10 millió adagot állítanak elő, így Románia teljesítheti a WHO ajánlását.
Romániában összesen több mint 2600 személy esetében mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok, hogy H1N1 vírussal fertőződtek. Közülük a legtöbben a román fővárosban és a Moldva nevű történelmi régió Iasi, Suceava, Botosani, Bacau megyéiben élnek. Az elmúlt időszakban naponta átlagban körülbelül százzal nőtt a betegek száma. Romániában két halálos áldozata is volt az új vírusnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!