Külföld

2009.11.13. 15:20

Bíróság előtt Halid Sejk Mohammed - szimulált vízbe fojtással vallatták

New Yorkban állítják bíróság elé Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét - tudta meg a CBS News pénteken az amerikai igazságügyi minisztérium egy névtelenséget kérő tisztviselőjétől.

MTI

Mohammedet - akit négy társával együtt állítanak bíróság elé - a Kuba szigetén levő guantánamói katonai börtöntáborból szállítják majd New Yorkba.
A terrorgyanús személyek bíróság elé állítása mérföldkő Guantánamo bezárásának folyamatában. Barack Obama elnök nem sokkal januári beiktatása után jelentette be a tábor egy éven belül történő felszámolását, elemzők szerint Washington azonban nem lesz képes tartani a január 22-i határidőt.
Mohammed és társai még várhatóan hetekig Guantánamón maradnak; a kongresszus egy idén elfogadott törvénye szerint a kormánynak 45 nappal előbb értesítenie kell a törvényhozást, ha egy terrorgyanús foglyot az Egyesült Államok területére szállítana.
A Mohammed elleni per korántsem egyszerű, az ügyvédek ugyanis minden bizonnyal azt fogják hangoztatni, hogy védencüket megkínozták a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei, s ez kétségessé teszi bármilyen, a vallatások során kicsikart bizonyíték hitelességét. (A férfit 183-szor vallatták 2003-ban az egyik legkeményebb, azóta betiltott módszerrel, a szimulált vízbe fojtással.)
A 2973 halottat követelő 9/11-es merényletek értelmi szerzője, valamint a szervezésben közreműködő négy társa valószínűleg halálbüntetést fog kapni. A perre várhatóan egy dél-manhattani bíróságon kerül majd sor, néhány utcányira attól, ahol egykor a Világkereskedelmi Központ ikertornyai álltak.
Mohammed korábban a vallatások során bevallotta, hogy ő agyalta ki a repülőgép-eltérítéses támadásokat és ő ismertette az elképzelést Oszama bin Laden al-Kaida vezetővel még 1996-ban. Pénzügyi támogatást kért a tervhez, felügyelte a végrehajtást és részt vett a gépeltérők kiképzésében Afganisztánban és Pakisztánban.
A perek komoly jogi és politikai erőpróbát jelentenek majd az Obama-kormányzat számára. Elképzelhető, hogy az amerikai törvényhozók tiltakozni fognak az ellen, hogy hírhedt terroristákat amerikai földre szállítsanak. Azt sem lehet kizárni, hogy Mohammed vallási vagy politikai kirakatperré akarja változtatni az eljárást. Ha a peres eljárás bármely okból kudarcot vall, súlyos bírálatok fogják érni a kormányt azok részéről, akik korábban a katonai törvényszék előtti felelősségre vonást szorgalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!