Külföld

2009.09.24. 15:16

ENSZ BT: teljes nukleáris leszerelést!

FMH - Nukleáris arzenáljuk leszerelésére szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön, Barack Obama elnökletével tartott rendkívüli ülésén elfogadott határozatában az atomfegyverekkel rendelkező országokat.

feol.hu

A BT-tagállamok állam- és kormányfői szinten ültek össze a világszervezet New York-i székházában. Ez volt az ötödik ilyen ülés a biztonsági tanácsi "csúcstalálkozók" 1946-os létrehozása óta, s az első olyan, amelyen - Barack Obama személyében - amerikai államfő elnökölt és amelyen kizárólag a nukleáris leszerelésre és az atomfegyverek elterjedése elleni lépésekre összpontosítottak.
A BT mind az öt, vétójoggal rendelkező állandó tagállama atomhatalom.
Az Egyesült Államok által megszövegezett, 1887-es számú BT-határozat felszólítja az atomfegyverek terjedésének megakadályozását célzó atomsorompó-szerződés aláíróit, hogy tartsák tiszteletben kötelezettségeiket. A többi országot arra hívta fel, hogy atomarzenállal nem rendelkező államként mielőbb csatlakozzanak a szerződéshez annak egyetemessé tétele érdekében.
A határozat egyúttal tárgyalásokra szólítja fel a világ országait egy "általános és átfogó, szigorú nemzetközi ellenőrzés mellett megvalósítandó leszerelési megállapodás" kidolgozása érdekében.
    
A dokumentum elfogadását követően Obama arról beszélt, hogy a következő egy év teljes mértékben meghatározó lesz a BT-határozat és a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó erőfeszítések sikere szempontjából.
Obama tanácsadói az amerikai elnök egész nukleáris politikájának támogatásaként értékelik a csütörtökön elfogadott BT-határozatot.
Diplomaták és elemzők pedig úgy vélekedtek, hogy a csütörtöki BT-csúcstalálkozó megszervezésére vonatkozó amerikai döntés az Obama-kormányzatnak a leszerelési politikában hozott éles irányváltását jelzi. Obama hivatali elődje, George Bush az atomsorompó-szerződés számos részes államát felháborította azzal, hogy figyelmen kívül hagyta a korábbi amerikai elnökök által vállalt leszerelési korlátozásokat.  
Obama áprilisban Prágában mondott beszédében ismertette nukleáris politikája irányelveit. Ezek atomfegyvermentes világot, az amerikai és az orosz atomarzenál csökkentését, a hasadó anyagok biztonságosabb őrzése érdekében atomerőművi fűtőelemek nemzetközi bankjának létrehozását, valamint tárgyalásokat irányoztak elő egy új megállapodás érdekében, amely ellenőrizhetően véget vet a nukleáris fegyverek előállításához szükséges hasadóanyagok gyártásának.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!