Külföld

2009.09.21. 19:29

Elmaradt melegparádé, sajnálkozások

FMH - Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) belgrádi missziója, az Európai Bizottság és az Európa Tanács képviselete közös nyilatkozatban fejezte ki sajnálatát amiatt, hogy nem lehetett megtartani a Meleg Büszkeség Napjához kapcsolódó, vasárnapra Belgrádba tervezett rendezvényt.

feol.hu

A felvonulás szervezői elálltak a rendezvény megtartásától, miután azt javasolták nekik: az egyik külváros többnyire néptelen helyén tartsák meg, mert a tervezett helyszínen, a városközpontban a rendőrség nem tudja szavatolni a biztonságukat. Ezt ők úgy értékelték, hogy a kormány, ha nem is mondta ki, lényegében betiltotta a rendezvényt, amelynek - mindenhol, ahol sor kerül rá - sajátja, hogy nagyvárosok központjában, forgalmas helyeken tartják.
Az európai képviseletek hétfői dokumentuma hangsúlyozza, hogy mindenkinek alapvető joga a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadsága, valamint az, hogy megvédjék bármilyen diszkriminációtól. Az állami szervek közvetlen felelőssége ezeknek az emberi jogoknak a szavatolása, ám sajnos a hétvégén Belgrádban a fenyegetések, a megfélemlítés és az intolerancia győzedelmeskedett a méltóság, a tolerancia és a büszkeség fölött. A dokumentum szerzői arra biztatták a szerb állami intézményeket és a civil társadalmat: közös erőfeszítéssel biztosítsák, hogy Szerbiában érvényre jussanak az egyenlőség és a diszkrimináció elutasításának elvei. 
Ivica Dacic belügyminiszter a hétfői sajtó által közölt nyilatkozatában azt mondta, hogy a tervezett felvonulás minden résztvevőjére legalább tíz tiltakozó jutott volna, s bár a rendőrség biztosította volna a menetet, utána nem tudta volna megvédeni a rendezvényről távozókat, akiknek az autóbuszait is fel akarták gyújtani a tiltakozók. Az emberi élet fontosabb az emberi jogoknál - fogalmazott egy nyilatkozatában a politikus.
A melegparádé megtartása ellen erőszakosságukról híres szerb futballszurkolói klubok, jobboldali szervezetek, a szerb ortodox egyház, polgári csoportok tiltakoztak hangosan, de egyes parlamenti pártok ifjúsági tagozatai is mozgósították tagjaikat, hogy vegyenek részt a rendezvény megzavarásában.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!