Külföld

2009.08.02. 14:00

Határőrök buszán szökött be az illegális bevándorló

London - Stílusos megoldást választott egy ismeretlen nemzetiségű illegális bevándorló: brit határőrök autóbuszán elrejtőzve érkezett Angliába.

MTI

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap beszámolója szerint a férfi a franciaországi Calais városában, a két országot összekötő tengeralatti vasútvonal alagútjának terminálján kapaszkodott fel a parkoló busz aljára, az üzemanyagtartály és az alváz közötti keskeny résben meghúzva magát. 

Így tette meg a hozzávetőleg 50 kilométeres utat - a calais-i brit útlevél-ellenőrző poszt személyzetével, amely épp hazatért. Amikor a jármű megérkezett az angliai Folkestone-ba, a mindenre elszánt potyautas kimászott rejtekhelyéről, és - bár a buszvezető megpróbálta elkapni - egyszerűen elszaladt.
    
Nagy-Britannia nem tagja a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségnek, és a vonattal vagy hajóval átkelni szándékozó utasok szűrését már a kontinensen megkezdik a telepített brit bevándorlási hivatalnokok. 

A brit kormány az illegális bevándorlás elősegítését is szigorúan bünteti: a kamionsofőröket például mérlegelés nélkül kétezer font (több mint 600 ezer forint) bírsággal sújtják minden olyan potyautasért, akit járművük rakterében találnak az átkelés után.
    
Az illegális bevándorlás évek óta folyamatos botránytéma a brit belpolitikában, tekintettel a Nagy-Britanniában engedély nélkül tartózkodó, óvatos becslések szerint is több mint 600 ezer külföldire. 
    
A sajtó előszeretettel veti magát a The Sunday Times által ismertetetthez hasonló, kirívó esetekre. Néhány éve például hetekig kimeríthetetlen témát szolgáltatott a lapoknak, amikor kiderült, hogy a belügyminisztérium bevándorlási ügyosztályának egyik magas rangú vezető alkalmazottja is illegális bevándorló volt, a minisztériummal szerződésben álló takarítócég pedig éveken keresztül nigériai illegális bevándorlókkal porszívóztatta a tárca bevándorlási hivatalának helyiségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!