Külföld

2009.07.14. 11:03

Gombamérgezések Kovászna megyében

FMH - Két gombamérgezés is történt az utóbbi napokban a romániai Kovászna megyében.

feol.hu

Gombamérgezéssel került kórházba egy mikóújfalusi (Micfalau) anya és 14 éves lánya a hét végén. Mint kiderült, a mérges gombákat a család gyűjtötte, és azokat elővigyázatosság nélkül fogyasztotta el. Az asszonyt és lányát súlyos állapotban szállították a sepsiszentgyörgyi megyei kórház intenzív osztályára. A mérges gombából elkészített ételből egy kisfiú is evett, de csak keveset, rajta nem jelentkeztek súlyosabb mérgezési tünetek.
Az Új Magyar Szó értesülései szerint a múlt héten egy férfit is gombamérgezés tüneteivel vittek be a megyei korházba, de őt már hazaengedték. Zsigmond Győző, a Kovászna megyei Gombász Egyesület elnöke a lapnak elmondta, hogy a leggyakrabban azokkal van gond, akik "gombaismerőknek tartják magukat". Ugyan ismernek néhány fajtát, de túl magabiztosak, és nem viszik el erdei gyűjtésüket az ingyenes a gombavizsgálatra, ahol szaktanácsadást is nyújtanak az érdeklődő gombászóknak.
A Kovászna megyei Gombász Egyesület kezdeményezésére és többéves meggyőző munkája eredményeként ugyan a román parlament elfogadta a gombásztörvényt, amely szerint az eladásra kerülő gombákat kötelező bevizsgáltatni, de Zsigmond Győző szerint a piacon vásárolható gombák sincsenek mind ellenőrizve. Többnyire jó gombákat adnak el az árusok, de előfordult már, hogy az ellenőrök találtak mérgezőt is a kínálatban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!