Külföld

2009.06.29. 10:55

Izrael 50 lakás felépítését engedélyezte egy ciszjordániai zsidó telepen

Az izraeli védelmi minisztérium engedélyt adott hétfőn ötven lakás azonnali felépítésére a ciszjordániai Adam zsidó telep területén - jelentette a katonai rádió.

feol.hu

Ezekbe a lakásokba költöztetnék azt a mintegy kétszáz izraelit, aki az engedély nélkül létesült legnagyobb ciszjordániai telepen, Migronban él. A vadtelepen körülbelül hatvan lakókocsi és két épített ház áll - tette hozzá a rádió, hangsúlyozva, hogy ez a jóváhagyott terv az első részlete egy 1450 lakás építésére vonatkozó sokkal nagyobb beruházásnak Adam kolónián.
A védelmi minisztérium közleményben reagált a rádió jelentésére, s leszögezte, hogy az 1450 lakás építésére vonatkozó terv még nem kapott engedély. A bejelentés néhány órával azelőtt hangzott el, hogy Ehud Barak védelmi miniszter New Yorkba utazik, és ott kedden tárgyal a telepek kérdéséről George Mitchell-lel, az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottjával.
Barack Obama amerikai elnök és az európai hatalmak is követelik Izraeltől, hogy teljesen fagyassza be a telepbővítést a Jordán nyugati partján. A nemzetközi közösség nem tesz különbséget legálisan és nem legálisan épített lakótelepek között. Az izraeli média úgy tudja, Benjámin Netanjahu kormányfő a külföldi nyomás miatt három hónapra fel akarja függeszteni új telepeslakások építését, csak a már megkezdett építkezéseket fejeznék be. A miniszterelnök hétfőn konzultációt kezdett minisztereivel arról, milyen álláspontot alakítson ki a kormány a telepek kérdésében.
Benjámin Ben Eliezer ipari, kereskedelmi és munkaügyi miniszter, aki Barakhoz hasonlóan a Munkapárthoz tartozik, a közszolgálati rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy az izraeli-palesztin tárgyalások felújítása érdekében támogatja a három hónapos moratóriumot.
Jariv Oppenheimer, az egyebek mellett a telepépítést is ellenző Békét Most! pacifista szervezet főtitkára felszólította Barakot, hogy vizsgálja felül döntését, és ne engedélyezzen semmilyen építkezést a kolóniák területén.
Mikáél Ben Ari, a Nemzeti Egység nevű szélsőjobboldali szervezet parlamenti képviselője viszont arra buzdította a Migron lakóit a rádiónak nyilatkozva, hogy ne fogadják el az adami lakásokat, mert szerinte "semmilyen engedményt nem szabad tenni addig, amíg a kormány azon az állásponton van, hogy fel kell számolni a lakótelepeket".
A kormány jelenleg ahhoz az elvhez tartja magát, hogy "a természetes demográfiai növekedés miatt" a már létező telepeken folytatják azok bővítését. A Jediót Ahronót című napilap szerint a telepbővítések tervezett befagyasztása nem érinti azoknak a magánerős építkezéseknek a folytatását, amelyek keretében 2000-3200 lakást húznak fel a különböző telepeken.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!