Külföld

2009.04.23. 13:40

Nyolcmilliárd euró segély a földrengés sújtotta L'Aquilának

FMH - Az olasz kormány intézkedéscsomagot fogadott el csütörtökön, amelynek értelmében nyolcmilliárd eurót költ a földrengés sújtotta Abruzzo régió újjáépítésére és a károsultak segélyezésére.

feol.hu

Ebből 1,5 milliárdot fordítanak az utóbbi feladatra, 6,5 milliárdot a következő három évben az újjáépítésre. Az olasz minisztertanács kihelyezett ülésén döntöttek így Abruzzo régió székhelyén, L'Aquilában.
    
Az intézkedéscsomag részeként a kormány előirányozta ötezer lakás megépítését őszig a hajláktalanná vált emberek számára. A tervezett összeg egy részét az Európai Unió válságalapjából és a régióknak szánt európai alapokból teremtik elő a tervek szerint - közölte Silvio Berlusconi. 
   
Berlusconi tagadta azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint a benzin és a dohányáru jövedéki adójának növeléséből akarja finanszírozni az újjáépítés nagy részét ebben a közép-olaszországi régióban. Az olasz kormányfő felvetette, hogy Szardínia helyett a földrengés sújtotta L,Aquilában kellene tartani a G8-csoport nyári csúcstalálkozóját.
Silvio Berlusconi ezzel is hozzá akar járulni a katasztrófa áldozatául esett régió gazdasági talpra állításához. Jelezte, hogy más országokat is fel fog kérni, hogy segítsenek 44 térségbeli műemléképület restaurálásában.
(MTI)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!