Kulcs

2016.02.18. 19:46

Kis közmeghallgatás Kulcson...

Kulcs - A szokásos év eleji témákról: tavalyi eredményekről, idei tervekről beszéltek a faluban szerdán.

Pekarek János

Bár úgy negyedrészben megtelt a kulcsi polgármesteri hivatal nagyterme a közmeghallgatás délután négy órára meghirdetett kezdetére, Jobb Gyula polgármester mégis csalódásának adott hangot a létszám miatt, mondván: sokkal több hozzászóló, kritizáló állampolgárra számított.

Nyilván keveset jár néhány más település közmeghallgatásain...

Jobb Gyula polgármester megfogalmazása szerint a tavalyi, 2015-ös év Kulcson az állapotfelmérés, a fejlesztési és kiugrási lehetőségek feltérképezésének esztendeje volt. Sok fejlesztésre nem jutott erő, de nagyon sok mindent előkészítettek.

A legfontosabbnak a közbiztonsági helyzet javítását tartották, s az új körzeti megbízottal ez meg is valósult, mert a szomszédos Rácalmásról jött kmb-s jó kapcsolatot tart a lakossággal, jól végzi munkáját, mondta a polgármester. Sajnos, a falugondnoki státusz betöltésével nem volt szerencséjük: az alkalmazott fiatal ember jobb állásajánlatot kapott másutt, s ezért távozott. Ám nem adták fel, tapasztaltabb, megállapodottabb embert keresnek a munkára. Átszervezték a helyi médiát is, ami nehéz szülés volt Jobb Gyula szerint, de kialakult a falu naprakész internetes honlapja, jól működik a facebook-oldaluk is, s bár sokaknak hiányzik a megszokott helyi tévé, azonban annak költségei miatt a közeljövőben nem tervezik a műsort visszaállítani. De lehet, később lesz tévé is, jegyezte meg a faluvezető.

Jobb Gyula polgármester és dr. Árva Helga jegyző a kulcsi közmeghallgatás kezdete előtt. Fotó: Ady Géza

A legnagyobb gondjuk a megcsúszott partoldalban lévő Hullám utca és Deák utca rehabilitálásával volt és van. Sikerült visszaállítani a postai kézbesítést, működik a villanyhálózat is - azzal a megkötéssel, hogy a legelső újabb csúszáskor ismét lekapcsolják. Több éves folyamat, amíg rendbe hozzák azt a vidéket, sok pályázatot és műszaki beavatkozást előkészítettek már, sok pénzt befektettek, de még többre lenne szükség.

Nagy fejlődések és megtorpanások jellemezték Kulcs elmúlt húsz évét, ami az önállóvá válástól eltelt, jelentette ki Jobb Gyula, aki azonban nem akarta részletesen elemezni a hibákat. Leszögezte, hogy üdülőfaluként nagyon jó földrajzi adottságokkal rendelkezik a község, növekszik is a lélekszáma (január elsején 3011 lakost tartottak nyilván Kulcson: mintegy hetvennel többet, mint egy évvel korábban), ám a lakosság gyarapodásával lépést kellene tartania a közművek fejlődésének is. A legfontosabb az óvoda, az iskola és az orvosi rendelő korszerűsítése lenne. Mindegyikre van elképzelésük, tervük, kinézték a pályázati lehetőségeket is, ám összefüggéseikben igyekeznek kezelni ezeket a kérdéseket. Például: nincsen szabad, beépíthető területe a községnek, ezért a telekvásárlásokra is tartalékolniuk kell. A közeljövőben számolniuk kell azzal, hogy a kulcsi kistérségi egészségügyi központot felszámolják, mivel az is a csődbe ment Alba Takarékszövetkezet tulajdona (volt). Ez a környező településeken is problémákat okozhat, mondta Jobb Gyula.

Hamarosan megkezdődik a Dunaújvárossal és Rácalmással közös csatornaberuházás, és terveznek új utakat, járdaszakaszokat is.

Az idei költségvetésről szólva elmondta, hogy annak teljes főösszege 837 millió 804 ezer forint, az állami támogatásokkal együtt. Azok nélkül 682 millió 317 ezer a bevételi és a kiadási összeg is, tehát a költségvetés egyensúlyban lesz. Belső arányain még lehet változtatás a képviselők döntése nyomán, de ugyancsak az egyensúly figyelembe vételével.

A közmeghallgatáson elsőként Kapitány Vilmosné kért szót, és Kulcs-Virághegyen lévő háza veszélyeztetettségét panaszolta. A megemelt úttestről ugyanis minden csapadékvíz a telkére folyik. A polgármester megígérte, hogy orvosolják a gondot.

Móró Piroska a Hullám utcai területek helyzetére, a vízbekötések állapotára kérdezett rá, és pontosítást kért az önkormányzat vagyonvédelmével, illetve vagyongazdálkodásával kapcsolatban. Mindkét témában választ kapott: a Hullám utca fölötti területeket megvenné a község, hogy szabad kezet kapjon a védművekhez. Szabó Mária többek között a falu kertészetéről érdeklődött: azt bezárták, haszontalan volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!