Megelőzés mindenek felett

2019.10.02. 14:00

Tűzvédelmi eszközök találtak gazdára Palotavárosban

Mint ismeretes: nyáron indult el a Fehérvári Tűzoltó Egyesület lakossági tűzmegelőzési programja Koppán Viktor Dávid elnök, valamint Székesfehérvár közbiztonsági tanácsnoka, Viza Attila közreműködésével.

Szanyi-Nagy Judit

A Béleczki-Vass család tagjai egy porral oltót vehettek át kedden

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A megyeszékhelyen több panellakás is található, a tűzvédelem témakörében pedig kiemelt kockázatúak ezek a társasházak: kis felületen sok ember él együtt, vagyis (például egy családi házhoz képest) más menekülési lehetőségek adottak, és több a veszélyforrás.

A programsorozatot, amely egy interaktív tűzvédelmi oktatást takar, először Palotavárosban indították útjára. A szervezők ezzel igyekeztek felhívni a figyelmet a lakásban lévő veszélyforrásokra, de azt is megmutatták, mit kell tenni, ha megtörtént a baj, s hogy mik a menekülési lehetőségek.

‒ Sajnos nagyon kevés lakásban találhatók meg az általunk ajánlott tűzvédelmi eszközök ‒ osztotta meg velünk tapasztalatait Koppán Viktor Dávid, aki a gyakorlati alkalmakon a füstérzékelőt, a porral oltót és a tűzoltótakarót, azok helyes használatát, funkcióját is bemutatta a közönségnek.

A Béleczki-Vass család tagjai egy porral oltót vehettek át kedden
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ajándék a kitöltőknek

A programhoz kapcsolódva egy, az emberek tűzvédelemhez fűződő tudását, hozzáállását felmérő kérdőívet is összeállítottak, amit összesen 76-an töltöttek ki. A kitöltőket az előzőekben említett három tűzvédelmi eszköz egyikével-másikával ajándékozzák meg, sorsolás útján ‒ erre legutóbb október 1-jén, kedden került sor.

Jelenlétünkben két család vette át „nyereményét” a Kelemen Béla utcában: a Béleczki-Vass család egy porral oltó készülék gazdája lett, Szabóék pedig egy tűzoltótakarót tudhatnak magukénak. A harmadik szerencsés Kallós Béla, aki egy füstérzékelővel lett gazdagabb.

‒ A kérdőívek válaszaiból kiderült: az emberek hamis biztonságérzetben élik mindennapjaikat, és sok esetben a tűzvédelmi eszközök prioritási sorrendjét sem a megfelelő, szakmai indokok alapján állítják fel. Többen például hamarabb választanának egy tűzoltótakarót, mint egy porral oltó készüléket, mert utóbbi után takarítani kell ‒ értékelt Viza Attila.

A tűzoltótakaró is segít, ha megtörtént a baj. Egy ilyen eszközt kapott a minap a Szabó család
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A program népszerűségét jól mutatja, hogy már nemcsak más székesfehérvári városrészekből, de vidéki önkormányzatoktól is érdeklődtek a tűzvédelmi oktatás felől, amely a jövőben akár „tantermi keretek” között is működhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában