megkönnyíti az autósok életét

2018.12.11. 11:30

Száz „okosszenzor” segíti a parkolást Fehérváron

Több szem többet lát – eddig ez volt a mottó, ha egy autóban ülve több utasnak kellett parkolóhelyre vadásznia Székesfehérváron. Az élet hétfőtől – ebből a szempontból – egy kicsit könnyebb lett.

Szanyi-Nagy Judit

Az Alba Innovárban kisautók segítségével mutatták be a parkolási rendszer elvi működését

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Hány évet aludhattam, hogy Székesfehérvárból okosváros lett? – ébredezett a hétfőn tartott sajtótájékoztató kezdetén Fehérvár robotja, Alba. A jövő pedig már valóban itt van: az Alba Innovár (ahol digitális közegben, az automatizáció mellett tanítják a fiatalokat a tanulásra), valamint a Halesz parkban és a Rózsa ligetben található szolárfák (amelyek mobil eszközök töltését és a szabad internetezést teszik lehetővé) mellett most már okosparkolásról is beszélhetünk Székesfehérváron. Ez azt jelenti, hogy a közlekedők száz parkolóhely foglaltsági állapotát követhetik nyomon, valós időben, egy mobiltelefonos applikáció segítségével.

A foglalt vagy szabad jelzés másodperceken belül élesedik a rendszerben

– Kilencvenkilenc szenzort már elhelyeztünk a Jávor Ottó téren és környékén. Ez egyelőre csak kismértékben jelent segítséget az úton lévőknek, de célunk, hogy később a belvárosban és környékén több ezer ilyen okoseszközt alkalmazzunk, segítve a parkolást – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette: a város életében nagy kihívást jelent a gördülékeny közlekedés, parkolás megoldása, lévén, csak a munkahelyük miatt ingázókat tekintve mintegy 32 ezer közlekedőnek kell teret és helyet biztosítani.

Tapasztalatok függvényében

Az új technológiai megoldás a Vodafone Magyarországgal kötött megállapodásnak köszönhetően jött létre. Eszerint a most elkezdődött hat hónapos tesztidőszak alatt – a technikai előkészületeken kívül – a városnak nem kerül külön költségbe az efféle modernizáció, a szenzor és a műszaki beruházás kiadásait a szolgáltató cég vállalta magára. A további együttműködés részleteiről – így az összegekről – a fél év leteltét követően, a tapasztalatok függvényében döntenek.

Az Alba Innovárban kisautók segítségével mutatták be a parkolási rendszer elvi működését
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– A Jávor Ottó téren ezúttal a századik NB-IoT megoldással működő parkolószenzort telepítettük. A rövidítés a keskenysávú adatátvitelt takarja, amely leegyszerűsítve azt jelenti: a kisebb adat messzire eljut – magyarázta Király István, a telekommunikációs cég vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese, aki azt is elmondta: az eszköz az 5G-technológia bevezetésével még gyorsabb lesz.

Ön is kipróbálhatja!

Aki ki szeretné próbálni az okosparkoló rendszert, megteheti! Ehhez Székesfehérvár portáljára kell ellátogatni, ahol egy űrlapot kitöltve a regisztrálók ingyenesen hozzájutnak a következő napokban élesedő telefonos alkalmazáshoz. Az applikáció egy térképen mutatja a foglalt (piros kör) és a szabad (zöld kör) helyeket – a betonba fúrt szenzor fémet érzékelő magnetométert tartalmaz –, de segítségével útvonaltervet is készíthetünk, sőt az alkalmazás megjeleníti a parkolással kapcsolatos információkat, és arról parkolást is indíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában