három pályázata is nyert a Magyar falu programban

2020.12.08. 07:00

Kerékpárút épülhet jövőre Nádasdladányban

A Magyar falu programban a település három pályázata nyert támogatást legutóbb – mondta el a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére Varga Tünde polgármester.

V. Varga József

Szép hagyomány Nádasdladányban: az újszülöttek fáit minden évben elültetik – elöl jobbról Varga Tünde polgármester

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Az önkormányzat kerékpárút kialakítására 49,6 millió forint támogatást nyert, a beruházás kivitelezését 2021 nyarára tervezik. A Kastély út mentén Jenő irányában, azaz a kastélypark felől, a templomtól az óvodáig 574 méter hosszú, 2,3 méter széles, szegélyezett aszfaltos kerékpárút épül majd. A község hosszú távú célja, hogy a környező településekkel összefogva rá tudjanak csatlakozni a leendő Budapest–Balaton kerékpárútra (Jenőn át) Polgárdinál, és így az országos kerékpárút-hálózat részesei legyenek. A kerékpárút a faluban is fontos szerepet tölt majd be turisztikai szempontból, és jelentősen hozzájárul a helyiek egészséges életmódjához.

A temetői infrastruktúra fejlesztésére 4,9 millió pályázati forrást nyertek, a munkákat szintén a jövő év nyarán kezdik. A református temetőben elágazó, másfél méter széles betonjárdát építenek, a járda elágazásánál pedig napelemes kandelábert állítanak fel két paddal.

A nyomós kútnál a vízelvezetést rácsos folyókával szeretnék megoldani, hulladékgyűjtőt helyeznek ki, s a kúthoz is napelemes kandeláber kerül.

Szép hagyomány Nádasdladányban: az újszülöttek fáit minden évben elültetik – elöl jobbról Varga Tünde polgármester
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap-Archív

A közterületek karbantartását szolgáló eszközök beszerzését célzó pályázatuk júniusban tartaléklistára került, azonban december elején érkezett a jó hír: a pótlistáról 14,8 millió támogatáshoz jutottak. Az összegből egy közepes méretű traktort és a hozzávaló adaptereket (utánfutó, homlokrakodó, fűnyíró, padkakasza) tudják megvásárolni. Az eszközökre nagy szükségük van, hiszen egyre kevesebb náluk is a közmunkaprogramban foglalkoztatható személyek száma, közterületeik azonban megmaradtak vagy inkább növekszenek.

A faluvezető arról is beszámolt, hogy a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a hulladékszállítási szerződéssel rendelkező lakosság számára pályázati forrásból díjmentes használatra egy új, 120 literes kerekes gyűjtőedényt tudott biztosítani házanként az elkülönítetten gyűjtött szelektív hulladék elhelyezésére. Az edényzetet december 3-áig vehették át az ingatlantulajdonosok a polgármesteri hivatalnál.

Varga Tünde elmondta: immár 14 éve minden adventi vasárnapon együtt ünnepelt a helyi közösség, készülődve a gyertyagyújtásokra, az ismerősökkel való találkozásra, a szeretetvendégség hangulatára, a közös éneklésre. Idén nem engedhetik meg maguknak a szabad találkozást, a közös ünneplést, de reményének adott hangot, hogy egy év múlva visszatérhet minden a régi kerékvágásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!