Vízsugár: csak amennyi kell!

2019.03.21. 20:00

Napokon belül használhatók az ivókutak Fehérváron

A fagymentes időszak beköszöntével napokon belül újra lehet használni a köztéri kutakat, amelyek a játszóterek, parkok mentén várják a szomjazókat Fehérváron.

S. Töttő Rita

Az Országzászló téren is hamarosan megnyitják a kutat

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egyre több új típusú ivókutat állít fel a város: amellett, hogy higiénikusak és vandálbiztosak, spórolni is lehet velük. A városgondnokság adatai szerint az elmúlt években tizenkét ivókutat helyeztek ki a városban. Az egyik legutóbbi a Tóvárosi lakónegyedben jött létre, kialakítása 1,4 millió forint volt: a vízvezeték, az akna, a vízvételi lehetőség megteremtése, az alapozás, a rozsdamentes alapanyagok mind drágítják a kialakítást. Összesen Székesfehérváron 28 köztéri ivókút található, amelyekből így vagy úgy, de lehet vizet venni. Ám hogy pontosan mennyi víz fogy belőlük, arról nincs tudomása a városnak.

– Az általunk épített kutak álló kivitelben rozsdamentes acélból készülnek, időzített nyomógombos fejjel, vandálbiztos kivitelben. Az ivókutak ideális mennyiségű vízsugarat biztosítanak, így higiénikusan és takarékosan használhatók – szögezte le lapunk kérdésére Bozai István városgondnok, utalva arra, hogy ez a típusú kút edények töltésére nem igazán használható, de – tette hozzá – ez nem is feladata.

Az Országzászló téren is hamarosan megnyitják a kutat
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tavaszi-nyári időszak beköszöntével több játszótéren felmerült azonban a probléma: ezek az ivókutak vonzzák a darazsakat, ami pedig meglehetősen veszélyes a gyerekekre nézve, akik körülötte játszanak. Ezzel kapcsolatosan a városgondnok csak véleményt tudott megfogalmazni: – Logikusan az állóvízre tudnak a darazsak inni járni, ami azt feltételezi, hogy a lefolyót eldugaszolták vagy a vizet kifolyatták nagy mennyiségben a földre. Gondolhatnánk, hogy elsősorban a régi típusú kutaknál fordulhat ez elő, mert azok inkább poharak és üvegek megtöltésére alkalmasak, továbbá el kell zárni a csapokat – ami már magában rejti a lehetőséget, hogy a darazsak vízhez juthatnak. Mindezek ellenére sajnos az újaknál is előfordul, hiszen gyakran látni, ahogy a gyerekek a kútnál pacsálnak, eldugaszolják játékokkal, vízilufikkal, így pocsolya keletkezik a kút környezetében. Amelyre pedig természetszerűleg érkeznek a szomjas bogarak, rovarok is.

Éppen ezért a városgondnokság a meglévő kutakat, ahol lehet, ellátta időzítővel, de ez nem mindenhol oldható meg, tette hozzá Bozai István. Az, hogy az idei esztendőben lesznek-e új kutak, illetve ha igen, hol, még nem tudni biztosan. Azt azonban igen, hogy a tervek már alakulnak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában