közel háromezer diák vág neki

2019.05.06. 07:00

Kezdődő érettségik – A szombaton elballagott tanulókra kemény próbatétel vár

Mindkét városban központi ballagási ünnepséget is terveztek tartani szombaton a végzős középiskolások részvételével, ám a rendezvényt itt is, ott is meghiúsította az eső.

B. Kiss László, Palocsai Jenő

A menet élén a Deák Ferenc szakgimnázium ballagói, háttérben családtagok s az intézmény vezetői Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Szombat reggel hűvös, esős májusi napra ébredtek a fehérváriak. Éppen ezért a 9 órára, a Városház térre tervezett központi ballagási ünnepséget lefújták a szervezők. Így a megyeszékhely mintegy 1700 végzős középsulisát „csak” iskolájuk falai között búcsúztatták. A Teleki Gimnáziumban például a tornateremben sorakoztak fel a most maturálók, a történéseket – a hely szűk volta miatt – az osztálytermekből kísérhették figyelemmel a szülők, barátok, hozzátartozók, miként azt érdeklődésünkre a tantestület egyik tagja elmondta.

A fehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium érettségizői ezúttal nemcsak áldásért tértek be a templomba, hanem a ballagási ünnepséget is ott tartották a diákok kívánságának megfelelően.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

2988-an hagyták el középiskolájukat a megyében

A Ciszterci Szent István Gimnáziumban a ballagást az udvaron szokták tartani. Most szombaton a központi ballagás elmaradt ugyan, de a végzősök most is betértek a templomba, ahol – mint Orosz Ágoston igazgató beszámolt lapunknak – „megszavazták”: az iskolai ballagási ünnepséget is ott tartsák. A diákok a gimnáziumban olyan erkölcsi iránytűt kaptak, ami mindig mutatni fogja számukra, mi a helyes irány – fogalmazott a búcsúztatáskor az igazgató.

A menet élén a Deák Ferenc szakgimnázium ballagói, háttérben családtagok s az intézmény vezetői
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A Szent István Szakgimnáziumban a végzősökkel együtt ballagott három öregdiák is. Ács Béla, Tihor Péter és Bogárdi Lajos 1944-ben érettségizett, s ennek 75. évfordulóját imigyen tették még felejthetetlenebbé.

Az elmaradt központi búcsúztatásért a fehérvári önkormányzat kárpótolni igyekszik a végzősöket. Ezt Cser-Palkovics András polgármester jelentette be a közösségi oldalán a következő szavakkal: „Fehérvár Ballagói! Bár sajnos az időjárás ma nem engedi, hogy megtartsuk a hagyományos városi ballagási ünnepséget, arra kérlek titeket: ne csüggedjetek! Székesfehérvár nem fogja hagyni, hogy ne ünnepelhessétek meg életetek egyik legfontosabb állomását! Már el is kezdtünk szervezni Nektek egy közös, összvárosi ballagóbankettet, részletek hamarosan!”

Ki ernyővel, ki anélkül ballagott a móri Perczelben
Fotó: FA

A megyében egyébként összesen 2988-an vettek búcsút szombaton a középiskolától.

Mór

Mór városában sem volt kegyes az időjárás a ballagó, cseppet sem vén diákokhoz, így a központi ballagás helyett minden intézmény a saját területén búcsúztatta végzőseit. Az események egyszerre három helyszínen zajlottak. A Móri Táncsics Mihály Gimnázium érettségiző, illetve az utazás-turizmus szakon végző diákjai kicsit szűkösen, az intézmény tornatermében vehettek búcsút az iskolától és az osztálytársaktól. A Móri Gárdonyi Géza Szakiskola tanárai, diákjai és a virágcsokrokkal érkező hozzátartozók is be tudtak húzódni a szinte őszies idő elől. Az intézmény szakiskolai részében a kertészet alapjaival ismerkedtek meg a középiskolások. A Székesfehérvári SzC. Percel Mór Szakgimnázium Szakközépiskola diákjai, tornaterem híján dacoltak az időjárás viszontagságaival. Az intézmény vezetője, Zsipi Gyula beszédében figyelmeztette a ballagó, mintegy 45 diákot, hogy eljött az idő, számot kell adniuk abból a tudásból, amit az elmúlt években elsajátítottak. A vizsga komoly erőpróba írásban, szóban és gyakorlatban.

A ballagók egy részének hétfőtől kezdődnek az érettségik. Hétfőn magyarból, kedden matematikából kell számot adniuk a tudásukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában