szűrövizsgálatokkal

2019.06.13. 07:05

Ami a gyógyszertári backstage-ben történik – Patikanapot tartottak Fehérváron

A patika nem csak a kiszolgáló részlegből áll. A háttérmunkálatok, mint a gyógyszerkészítés, a gyógyszerész felelősségteljes feladatai közé tartoznak – ez is kiderült a megyei Patikanapon.

S. Töttő Rita

Schneider Attila, megyei kamarai elnök és Östör Annamária tanácsnok nyitotta meg a Patikanapot

Fotó: Molnár Artúr / ÖKK

Fontos, hogy megismerjük az egészségügyi rendszer egyik fontos láncszemét, a gyógyszerészt. A patikusok fantasztikus tudással rendelkeznek, ők is doktorok, s talán a gyógyszer-kölcsönhatásokat az orvosoknál is jobban ismerik. Bátran számíthatunk a tanácsaikra, a legnagyobb tömegben is kedvesen, segítőkészen állnak hozzánk – sorolta a gyógyszerészek elévülhetetlen pozitívumait Östör Annamária, egészségügyi és sporttanácsnok a megyei Patikanapon, melyet a József Attila utcai gyógyszertárban tartott a Magyar Gyógyszerészi Kamara Fejér Megyei Szervezete szerdán.

Az eseményre középiskolásokat is meghívtak, hogy megismertessék velük a patikák működését és a gyógyszerész szakma szépségeit. Ugyanezen okból a Fehérvári Civil Központ is kinyitotta kapuit az érdeklődők előtt a szerdai napon: volt vérnyomás- és koleszterinmérés, PSA prosztatavizsgálat vérből, valamint csontritkulás-vizsgálat és légzésfunkció-mérés is.

Schneider Attila, megyei kamarai elnök és Östör Annamária tanácsnok nyitotta meg a Patikanapot
Fotó: Molnár Artúr / ÖKK

– Sokan azt sem tudják, hogy a gyógyszertárban gyógyszerkészítés is zajlik a mai napig, nem csak kenőcsöket, oldatokat, szuszepnziókat, kúpokat készítünk – emelte ki a nap lényegét Schneider Attila, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke, hozzátéve, hogy ezeket a komoly háttérmunkálatokat is meg lehetett nézni a Patikanapon, amelyekről az is kiderült, hogy meglehetősen felelősségteljes munkafolyamatok. – Sok szépsége van ennek a szakmának, hiszen a lényege, hogy segíteni akarunk az embereknek. Sokrétű dolog ez is, hiszen fel kell hívni a figyelmet a mellékhatásokra, észre kell venni bizonyos összefüggéseket, felismerni az esetleges kölcsönhatásokat. A pálya szépségét akkor éljük meg, ha meg tudunk oldani egy-egy személyes problémát – fogalmazott a kamarai elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában